Necrològiques

Cultura

Mor el conegut metge i pintor de Berga Carles de Martín Gassó

Era el germà de Josep Maria de Martín, referent del cubisme a Catalunya

El metge i pintor autodidacte Carles de Martín Gassó(Berga, 1927) va morir ahir a Barcelona als 97 anys, segons ha publicat Regió 7. Era membre d’una família molt vinculada a la cultura i l’art de Berga i tota la comarca. Els seus antecessors havien estat barons de Balsareny i el membre més conegut de la seva generació va ser el seu germà, Josep Maria de Martín Gassó (1905-2005), reconegut pintor, ninotaire i escriptor. El seu avi havia estat alcalde del municipi.

Com a metge va dedicar gairebé tota la seva trajectòria professional a la dermatologia, especialitat en què va publicar diferents estudis a Barcelona. Amb tot, la pintura i el dibuix, com al seu germà, sempre el van atraure. Tot i que no es considerava professional va participar en diferents exposicions col·lectives, sobretot a Berga, ciutat en què sempre hi va mantenir un gran vincle tot i que ja no hi vivia.

El 2022 va assistir personalment, com a representant de la família, en l’acte d’inauguració d’una exposició dedicada al seu germà al convent de Sant Francesc. Josep Maria de Martín havia col·laborat amb intel·lectuals de renom, com Josep Maria Castellet, Nèstor Luján o Joan Perucho. Va ser un referent cultural més enllà del reconeixement que va rebre per les seves obres, inspirades sobretot pel cubisme i per autors com Cézanne.

L’any passat el grup d’artistes Verdaguer7 de Berga van organitzar una petita exposició retrospectiva al seu local de les obres de Carles de Martín, unes pintures més sòbries que les del seu germà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia