Necrològiques

Cultura

Mor Miguel Ángel Gómez, considerat el millor director d’orquestra espanyol

Va dirigir l’Òpera de Viena i les formacions internacionals més reconegudes

El director d’orquestra andalús Miguel Ángel Gómez Martínez (Granada, 1949), amb el currículum més extraordinari que hi ha a Espanya en el seu àmbit, ha mort als 74 anys, segons ha anunciat l’agència EFE.

El seu virtuosisme, esforç i experiència el va portar a dirigir una de les grans orquestres mundials, la de l’Òpera de Viena (1976-1982). Va tornar a Espanya com a director titular de l’Orquestra de TVE, càrrec que va mantenir fins al 1987.

Durant més de cinc dècades de trajectòria va liderar algunes de les més reconegudes formacions europees i americanes. També va ser el director artístic i musical de l’Òpera de Hèlsinki, la d’Hamburg i la de Bayreuth. Va dirigir grans orquestres a Berlín, Berna, Houston, Varsòvia, Denver, Buenos Aires, Tòquio, Osaka, Oslo, Budapest, Londres i Copenhaguen. A moltes d’aquestes ciutats va rebre reconeixements i guardons a la seva vàlua artística.

Com a compositor va ser l’autor de la Simfonia del descobriment, que va escriure en motiu dels 500 anys del descobriment d’Amèrica. També va gravar la Simfonia de l’aigua i Un rèquiem espanyol.

El director es va formar en una família de músics. Amb set anys ja portava una batuta i va obtenir el títol de professor de piano a Granada quan només en tenia 13. Va estudiar també piano, violí i composició als Estats Units abans de traslladar-se a la meca de la música clàssica, Viena, on va assolir el Premi Extraordinari del Ministeri de Ciències del país després de convertir-se en el titulat més jove de la institució, una fita que encara manté. El 1973 va fer el seu debut com a director.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.