Necrològiques

societat

Dol a Sitges per la mort de David Jou i Andreu, navegant, historiador i fill predilecte

Va ser capità de marina mercant, regidor i va estudiar la migració de sitges a l’Amèrica Llatina

L’historiador David Jou i Andreu, soci fundador del Grup d’Estudis Sitgetans, ha mort als 99 anys, segons ha informat l’Ajuntament de Sitges. Va estar vinculat des dels seus inicis a la Fundació i va ser, segons la nota del consistori, “una figura cabdal del món cultural de la vila”. L’abril del 2014 va ser nomenat fill predilecte del municipi, l’honor més alt que pot merèixer un sitgetà.

Nascut el 1924, va ser capità de marina mercant i regidor de l’Ajuntament de Sitges del 1987 al 1991 per Convergència i Unió. Era fill de l’escultor noucentista Pere Jou i Francisco, que va ser l’autor dels capitells del Palau de Maricel, el conjunt artístic situat al centre històric. Es va casar amb Lolita Maribent i Muntané, bibliotecària d’origen cubà. La va conèixer pel seu interès en tot allò que va referència a la història del municipi. Va estudiar la migració d’antics habitants del poble a Cuba, Puerto Rico i el municipi d’Isla Cristina, a Andalusia, que va rebre molts pescadors de Sitges i Mataró al segle XVIII.

Va publicar mitja dotzena de llibres amb les seves troballes més rellevants, com Catalanes en Isla Cristina: aportación al estudio de la presencia de Sitges en la antigua Isla de la Higuerita (1965) i Els Sitgetans a Amèrica i Diccionari d’”Americanos”: Aportació a l’estudi de la migració catalana a Amèrica 1778-1936 (2008).

La seva professió de navegant el va portar a viure fora del país durant molts anys. Va fer sobretot les rutes del petroli i va ser responsable de refineries com les de Cartagena i Tarragona. De les seves experiències al mar en va sorgir una de les seves darreres obres Memòria de navegacions. Records de Sitges i del mar (2014), en què va explicar records de Sitges del temps d’abans de la guerra i els seus anys navegant a l’Atlàntic, el Carib, el mar Roig i el Mediterrani.

Un dels seus fills és el reconegut físic, traductor, científic i assagista David Jou i Mirabent, doctor honoris causa per la Universitat de Girona. També en té un altre que ha fet carrera en món del dret a Catalunya, l’estudiós i notari Lluís Jou i Mirabent.

Sitges ha decretat un dia de dol oficial pel traspàs de Jou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.