Necrològiques

societat

Mor als 103 anys Jaume Torner i Sallés, cirurgià pioner de la medicina catalana

El 1952 va fer a Balsareny, amb pocs recursos, la primera comissurotomia mitral a Catalunya

El prestigiós cirurgià barceloní Jaume Torner i Sallés (1921), el metge que va fer la primera comissurotomia mitral de Catalunya a Balsareny el 1952, va morir divendres passat als 103 anys a Valldoreix. Bona part de la seva carrera la va fer als Estats Units, sobretot després d’una polèmica expulsió del Seguro Obligatorio de l’Enfermedad franquista. Un cop retirat, va continuar col·laborant amb el col·legi de metges. Hi anava sovint quan ja tenia cent anys per participar en activitats dels sèniors. Va escriure dos llibres molt personals: Del Bages a l’Amèrica del Nord i Sis moments musicals. La música era, de fet, la seva altra gran passió.

Ja jubilat, va arribar a demanar un piano al col·legi de metges per poder oferir concerts. També era un gran seguidor de la música coral, una afició que ja havia conreat als Estats Units. Els seus pares havien estat mestres i va estudiar a casa fins al batxillerat, que el va fer a l’institut Balmes de Barcelona.

Miquel Bruguera, antic president del Col·legi de Metges de Barcelona, va escriure una acurada i elogiosa biografia de Torner en el seu blog personal. Va néixer a Barcelona, al casc antic, i va viure de petit al carrer Ample. La Guerra Civil, com havia passat a molts altres joves de la seva generació, va interrompre la seva vocació mèdica. La família no va tenir problemes tot i que el seu pare era membre de la Lliga. Finalment va estudiar la carrera universitària entre el 1940 i el 1945. Va fer d’internista a la Clínica Plató, un centre privat on va aprendre cirurgia de la mà sobretot del doctor Joan Puig-Sureda i Sais (1881-1978), un metge nascut a l’Escala que va ser un pioner en la cirurgia de l’aparell digestiu.

Torner, quan va obtenir el títol de metge, va seguir les passes de Puig-Sureda i va ingressar a l’Hospital de Sant Pau. També va tenir l’oportunitat de treballar en el petit hospital de Balsareny, al Bages. Va conèixer el doctor Trias de Bes, format a París, i president del col·legi de metges. Seguint el seu consell el 1952 va anar a la capital francesa per treballar al costat dels cirurgià Jean Lenègre als hospitals Boucicaut i Broussais. En tornar de França va fer la primera comissurotomia realitzada a Catalunya, al petit centre de Balsareny, tota una fita.

El 1955 va fer un pas determinant en la seva trajectòria. Va acceptar una beca per traslladar-se a l’Hospital Hahnemann de Filadèlfia, on s’hi va estar 15 mesos. El 1958 va treballar també a Atlanta i posteriorment a Montreal (Quebec). En torner a Catalunya, amb uns coneixements molt més amplis, va ser un dels impulsors del Centre Quirúrgic Sant Jordi, que es va inaugurar el 1961. Va formar part del centre fins al 1966, quan va tornar als EUA per obrir la seva pròpia oficina mèdica fins a la seva jubilació.

La cerimònia de comiat ha tingut lloc aquest migdia al tanatori de Les Corts a Barcelona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia