Societat
Ha mort Remei Martínez, històrica activista social de Santa Coloma de Gramenet
Va ser regidora del PSUC a l’Ajuntament, des d’on va ser pionera en la immersió lingüística
Una històrica i referent de l’activisme d’esquerres i el feminisme de Santa Coloma de Gramenet, Remei Martínez Torres (1935, Barcelona), que va ser regidora del PSUC en el primer ajuntament democràtic, ha mort als 89 anys, segons han confirmat la secció local d’ERC i un dels seus nets, Héctor Pujols.
Filla d’immigrants dels anys 30, va néixer a Barcelona, al barri del Poblenou, però es va criar a Múrcia, d’on era el seu pare. Es va casar amb Joan Pujols, d’una família de pagesos de Santa Coloma. Van viure al popular barri de Singuerlín, on va entrar en contacte amb els veïns més actius socialment i la comunitat cristiana més compromesa. Així, la parella es va implicar en les grans lluites del barri i la ciutat a través del Centre Social Singuerlín.
Segons ha recordat Héctor Pujols a la xara X, la Remei, com era coneguda per tots els que la coneixien, va crear la primera associació de pares de Santa Coloma. Va ser escollida com a regidora del PSUC en les eleccions del 1979 i l’històric alcalde Lluís Hernández la va nomenar adjunta d’educació al govern. “Des d’aquí crearà, al costat de moltes altres persones, el programa d’immersió lingüística, que després es replicarà a tota Catalunya i que perdura fins avui dia”, assenyala Pujols. “Era modista d’ofici i sense cap títol –hi afegeix– i de família castellanoparlant. Va entendre que el català no havia de ser un privilegi sinó un dret.”
A l’Ajuntament també es va encarregar de l’àrea de projectes socials i de participació ciutadana. Va ser regidora durant tres mandats, dos com a representant del PSUC i un com a regidora d’ Iniciativa per Catalunya. Els que la van tractar i conèixer en remarquen el seu tarannà afable amb els veïns i la seva empatia.
Un cop retirada de la política municipal, com a dona lluitadora i compromesa, va continuar a primera línia de l’activisme social, representant una generació de dones que va lluitar sense treva pels seus drets i llibertats fins i tot en plena dictadura .
El 2019, va ser homenatjada en el marca dels actes de celebració del Dia Internacional de la Dona a Santa Coloma, on es va destacar la seva importància en la lluita i social a finals del franquisme. En l’acte es va recordar la vinculació de Remei de forma “continuada, desinteressada i honesta” en les lluites socials i polítiques de la ciutat.
La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dissabte a 3/4 d’1 del migdia a l’oratori del tanatori de Santa Coloma de Gramenet.