societat
Mor Mike Jackson, el temut Darth Vader de l’exèrcit britànic
Va liderar les tropes del seu país a Irlanda del Nord durant dues grans matances de civils
El polèmic general britànic Mike Jackson (Sheffield, 1940), conegut com el Darth Vader de les tropes del seu país, va morir ahir als 80 anys, segons han confirmat els principals mitjans del seu país. Va ser capità de regiment en dos dels incidents que més baixes civils van causar durant els anys foscos de l’ocupació britànica a Irlanda del Nord, el Bloody Sunday del 1972 i els tirotejos de Ballymurphy l’agost del 1971.
En el primer cas, a Derry, els soldats britànics van obrir foc contra manifestats desarmats i en van matar 14 en una matança que va provocar una crisi monumental. Un any abans, a Ballymurphy, l’exèrcit ja havia assassinat també onze persones desarmades. El fet es va intentar encobrir. Jackson també va ser conegut pels seus propis soldats com El Príncep de les Tenebres, per la seva duresa, intransigència i poca capacitat de negociació. El 2010 va demanar finalment disculpes per les accions que va liderar a Irlanda del Nord admetent que les seves tropes van matar civils “sense cap justificació.”
Tot just un mes abans de la Guerra d’Iraq es va convertir en cap de l’exèrcit britànic. Va haver de fer front a acusacions d’abús de presoners a mans dels seus soldats i a les crítiques generals per la inutilitat de la guerra quan es van descobrir que la invasió va tenir lloc arran d’una gran mentida, les armes de destrucció massiva.
El seu caràcter ja havia aflorat el 1999, quan va rebutjar una ordre d’un oficial superior nord-americà a la Guerra dels Balcans. El comandant suprem de l’OTAN, el general Wesley Clark, li havia ordenat que enviés forces a Kosova per avançar-se a un atac sorpresa dels russos que es dirigia a l’aeroport de Pristina. En aquell moment va dir una frase que va fer fortuna a la premsa del seu país: “No començaré la Tercera Guerra Mundial perquè tu m’ho diguis.”
El 2006 va provocar una altra tempesta política quan va criticar la víctima d’un segrest a l’Iraq, Norman Kember, per no haver agraït als seus soldats que l’haguessin rescatat. Jackson, que també era conegut com a Macho Jacko, va formar part sempre del regiment de paracaigudistes. Es va formar a Stamford School Sandhurst abans d’entrar a l’exèrcit el 1963. També es va llicenciar en plena Guerra Freda en estudis russos a la Universitat de Birmingham mentre servia al cos d’intel·ligència.