Necrològiques

política

Mor Vasso Papandreu, una de les primeres dones que va ser comissària europea

Va ser una de les fundadores del PASOK grec i ministra en diferents governs del país

L’economista, política i professora grega Vasso Papandreu (Valimítika, 1944), una de les fundadores del Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK), va morir ahir al seu país als 79 anys, segons han informat mitjans del seu país. Va ser juntament amb la francesa Christiane Scrivener una de les primeres dones en esdevenir comissària europea. Va ocupar la cartera europea de Treball i Assumptes Socials entre el 1989 i el 1992.

Durant la Dictadura dels Coronels es va exiliar i va ser una de les grans activistes de l’esquerra del país (1969-73). Va ser una declarada activista feminista tant a Grècia com a la Unió Europea. Va ser ministra de diferents departaments en el seu país, tot i que la seva gran vocació era l’economia i la igualtat social de gènere.

Va estudiar ciències econòmiques a la Universitat d’Atenes, en la qual es va graduar el 1969. Posteriorment, fugint de la repressió, va ampliar els seus estudis a la Universitat de Londres i el 1980 es va doctorar a la Universitat de Reading. A Anglaterra va ser professora a Exter i investigadora a Oxford abans de tornar al seu país, on va ser una de les grans col·laboradores d’Andreas Papandreu –no eren parents–en el naixement del PASOK. Va ser membre del Consell Executiu del partit i no va deixar la primera línia de la política grega fins l’esfondrament dels socialistes en les eleccions generals del 2004.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia