Necrològiques

cultura

Mor el músic cassanenc Francesc Cortada, històric membre de la Selvatana

Va entrar a l’orquestra el 1959 i s’hi va estar fins al 2000 destacant-se com un virtuós del flabiol

El conegut músic cassanenc Francesc Cortada i Sureda (Cassà de la Selva, 11 de setembre de 1940), un dels membres més històrics de la cobla-orquestra Selvatana, va morir divendres als 84 anys. La majoria el recorden tocant el flabiol, instrument del qual en va ser tot un virtuós i n’era considerat un vertader mestre.

Com altres nens de Cassà, la música i les sardanes li venien de família. Va començar a aprendre’n de la mà del seu pare, Ramon Cotada i Gibert, que havia tocat la tenora, el saxo i la flauta en orquestres com La Principal de Cassà i La Principal de Llagostera. Com altres músics del municipi, va ser alumne del reconegut mestre Pere Mercader. Amb ell va fer solfeig i harmonia. Va completar, més, tota la carrera de piano i es va examinar en el sempre exigent Liceu de Barcelona.

Cortada va començar a tocar el clarinet amb 12 anys, instrument que perfeccionaria de la mà de Vicente Morales, un dels professors del Liceu. Al mateix temps va aprendre el saxo amb Francesc Calzada, també a Barcelona. Amb només 15 anys va substituir el seu mestre a la Principal de Cassà tocant el tible i el clarinet, tota una responsabilitat ja que era amb diferència el més jove de tots. Més endavant, també va tocar el flabiol, probablement el seu instrument preferit, i el tamborí.

El seu talent per tocar uns quants instruments no va passar desapercebut per la Selvatana, la gran orquestra de Cassà d’aquells anys. Hi va debutar el 3 de març del 1959 substituint Romà Membrado i s’hi va estar fins la jubilació, el 2000. També va tocar en altres grups, com Calidae.

Algunes de les seves peces preferides, segons han recordat els Amics de la Sardana del municipi, eren cançons populars com El rossinyol, Vora el niu i Rossinyolet que vas a França.

Després de jubilar-se va estar un temps tocant a la Nit dels Músics cassanencs. El 1998 va formar part de la Comissió Organitzadora del 75è Aniversari de la Selvatana. Durant un temps també va ser va ser mestre de flabiol i tamborí de l’Escola Comarcal de Cobla Conrad Saló de la Bisbal i va col·laborar a Ràdio Cassà.

La cerimònia de comiat del músic tindrà lloc aquest dilluns a les 4 de la tarda a la parròquia de Sant Martí de Cassà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia