societat
Mor Francesc Maria Domènech i Torner, pioner i visionari de la medicina nuclear
Va fundar el 1963 el centre Cetir amb el doctor Jordi Setoain i el primer servei de ressonància magnètica
El prestigiós doctor Francesc Maria Domènech i Torné (Riudecols, Baix Camp), un dels impulsors de la medicina nuclear i la ressonància magnètica a Catalunya, va morir dissabte a la matinada als 92 anys. Era membre numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i va ser el primer president de les societats espanyola i catalana de medicina nuclear. També va ser membre de la junta del Col·legi de Metges de Barcelona i va crear el servei de medicina nuclear de la Vall d’Hebron.
El 1963, juntament amb Jordi Setoain i Quinquer, que va morir el passat 4 d’octubre, va fundar el primer centre privat de medicina nuclear a Catalunya, el Cetir, que va suposar un avenç clau en el sector mèdic a Barcelona. Eduard Riera, actual director mèdic del Cetir, reconeix que Domènech i Setoain van portar “vides paral·leles.” Mentre el primer va crear el servei de medicina nuclear al Clínic, el segon ho va fer a la Vall d’Hebron. “No hi va haver mai competència entre ells, el fair play va ser total. Sempre es van complementar.” Al Cetir, Domènech va ser el director de la unitat docent. També va ser professor universitari a l’Autònoma.
Domènech es va llicenciar en Medicina el 1957 a la Universitat de Barcelona. Al llarg de la seva trajectòria va formar part d’un grapat de fundacions i organitzacions vinculades a la seva especialitat, com ara la Societat Espanyola de Ressonància Magnètica. Va fer amb el mateix Setoain la primera ressonància magnètica a Catalunya, el 1983, en un local a Pedralbes.” Va ser membre del Board Editorial de l’European Journal of Nuclear Medicine i president del quart congrés de medicina nuclear a Europa (1980). Va publicar sis llibres i centenars d’articles en revistes especialitzades.
Una de les seves filles, Anna Domènech, també especialista en medicina nuclear, remarca la “capacitat d’ajuda extrema” que va tenir sempre amb totes les persones que li van demanar col·laboració o suport. “Ja ho sabia però aquests dies ho he pogut confirmar.” El recorda també, més enllà de la medicina, com tot un aventurer. “Era un gran aficionat a l’esquí, la nàutica i els viatges i també a la pintua.”
L’actual president del col·legi de metges, Jaume Padrós, ha remarcat també la importància de la figura de Domènech en la medicina del país a la xarxa X: “Va ser l’impulsor de la medicina nuclear i d’altres tècniques diagnòstiques a Catalunya. Excel·lent metge, brillant acadèmic, compromès amb el país i gran persona, afable i proper.”