Sense - Avui

Els deutes del tenor

Nicoletta va registrar la marca Luciano Pavarotti un mes abans que el cantant morís

L’herència del tenor italià Luciano Pavarotti continua donant sorpreses. Algunes de negatives. Durant la seva vida, el tenor havia acumulat un deute de 20 milions d’euros, segons va publicar el diari Il Resto del Carlino, després de llegir les més de 100 pàgines d’inventari que el notari Giorgio Cariani ha entregat al tribunal.

Fins ara, només s’havia parlat de les seves propietats a Itàlia i als Estats Units, però es desconeixia fins on arribaven els números vermells de Pavarotti, que va morir el 6 de setembre, als 72 anys. Els números positius sí que es coneixen, però encara no estan valorades totes les propietats. De tota manera, els hereus poden respirar tranquils, perquè el seu patrimoni, que incloïa nombrosos immobles, superava els 20 milions d’euros.

Entre aquests béns hi ha la finca de Mòdena, amb un xalet, piscina, restaurant, estables per als cavalls i 20.000 m2 de terrenys agrícoles; també tenia un altre immoble a Pesaro, en un terreny de 10.000 hectàrees; nou apartaments més a Mòdena i un luxós apartament a Mònaco. També se sap que, només amb els títols que havia acumulat, tenia un patrimoni de 5 milions d’euros, i que al compte corrent n’hi havia 300.000.

També cal comptar la roba. Els divuit vestits d’escena que tenia el tenor també valen una bona suma, malgrat que el notari diu que el seu valor “no és quantificable”. Importants són la jaqueta de vellut que va vestir en una de les seves interpretacions de Mario Cavaradossi en l’òpera Tosca o l’armilla de Rodolfo a la Bohème.

Costa comptabilitzar quants diners sumen els drets d’autor i la reproducció de la seva veu. Per llei, el 50% de totes aquestes propietats (immobles, vestits, el compte corrent i la veu) s’han de dividir a parts iguals entre les quatres filles (tres del primer matrimoni i una del segon) i un altre 25% ha d’anar a la vídua, Nicoletta Mantovani. L’altre 25%, el tenor el podia donar a qui li semblés i va escollir Nicoletta.

Però aquí no acaba tot. Hi ha un segon testament, signat el 29 de juliol, que cedeix a la dona la gestió del trust dels Estats Units, on hi ha més patrimoni i més diners, el tresor americà. Arran de l’entrega de l’inventari, s’ha sabut també que la marca Luciano Pavarotti ha estat registrada.

De fet, la va registrar Nicoletta un mes abans que el seu marit morís, segons ha publicat el diari, La Stampa. El nom i cognom de l’artista és una marca reconeguda per la Unió Europea des del 7 d’agost. Això significa que, a partir d’ara, ja no es podrà fer servir el nom de Luciano Pavarotti sense el permís de la seva vídua.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.