Sense - Avui

Castells avisa Zapatero que no pot disposar dels diners dels altres

Indústria adverteix que l’anunci d’ajuts per comprar cotxes paralitzarà les vendes

El conseller d’Economia, Antoni Castells, va advertir ahir el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que “un pot disposar dels seus diners, però no dels diners dels altres”. Castells responia així a les propostes de Zapatero per incentivar l’economia que requeriran una aportació econòmica de les autonomies.

El conseller va advertir dimarts a la nit a Catalunya Ràdio que “la millor manera de ser eficaços de veritat amb la gran quantitat de qüestions que s’han de fer a Catalunya és millorar el finançament”. Sobre la nova data del 15 de juliol que ha fixat Zapatero per convocar el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), va reiterar que no acceptarà a correcuita un mal acord i que fins ara la posició de l’Estat ha estat “inamovible”.

El tripartit no va encaixar bé el fet que Zapatero no l’informés de les seves intencions fins hores abans de comparèixer. Des del departament d’Indústria, el secretari general, Antoni Soy, va advertir que l’anunci d’ajuts a la venda de cotxes paralitzarà aquest mercat fins que la mesura es posi en marxa, per la qual cosa no s’hauria d’haver avançat fins que s’apliqués. Indústria considera, a més, que el repartiment que proposa Zapatero no és equitatiu, atès que l’Estat i les autonomies hi farien una aportació igual –500 euros– quan la venda de vehicles beneficia molt més el govern espanyol, que recapta un percentatge molt superior de l’IVA i l’impost de matriculació.

També el socialista Miquel Iceta
va alertar que, si no s’arregla el finançament, la Generalitat no pot donar suport a algunes de les propostes “no per falta de ganes, sinó de recursos”. Per Iceta, la nova data per convocar el CPFF és una manera de pressionar. ERC i ICV van expressar inquietud davant la possibilitat que acabi sent la Generalitat qui pagui les promeses de Zapatero sobre ordinadors per a estudiants i ajudes a la compra de vehicles. Per la republicana Anna Simó, és molt fàcil anunciar ajudes als ciutadans i després només “ho pagues a mitges o fins i tot ho han de pagar d’altres”.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.