Política

El fill de Pedro Urraca dóna el fons familiar a l'Arxiu Nacional

Va ser l'agent de la policia franquista que va detenir el president Lluís Companys a Hendaia

Els documents trobats inclouen dietaris i una fotografia en el moment de l'arrest l'any 1940

El fill de Pedro Urraca, l'agent de la policia franquista que va detenir el president Lluís Companys, ha donat el fons familiar del seu pare a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Juan Luís Urraca ha explicat que es tracta d'una documentació que pertany a la història de Catalunya i que, per tant, “l'ha de gaudir Catalunya i els historiadors”. Els dietaris d'Urraca aporten detalls sobre els últims mesos de vida de Companys. El seu fill reconeix que era “un ignorant” de petit i explica que va començar a descobrir qui era el seu pare “a partir de 1999”, quan va morir la seva mare. Ha lliurat el fons familiar davant el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

La donació del fons documental dels Urraca ha estat possible gràcies al treball d'investigació de la periodista d'El Temps Gemma Aguilera, que fa uns mesos va tenir accés a un fons de 15 dietaris, 40 fotos, fitxes policials del seu pas per Brussel·les i documents personals. El fill d'Urraca va començar a descobrir aquesta documentació al pis de la seva mare, a Madrid, quan ella va morir.

Juan Luís Urraca va creure que el seu pare era un simple diplomàtic de carrera fins que, un cop mort, va trobar entre els seus objectes personals el llibre La trágica muerte de Companys, de Joan Llarch, amb la foto d'un home com a punt de llibre. La instantània l'havia presa el seu pare al president Companys en el pas fronterer d'Hendaia després de detenir-lo, l'any 1940.

Mas i Mascarell han rebut de mà del fill de Pedro Urraca el fons documental de la família, reconeixent que aquest és un acte “simple” des del punt de vista formal, però “carregat de simbolisme des del punt de vista històric i polític”. Segons Mascarell, aquesta donació suposa “recuperar un fragment important de la història col·lectiva”.

El conseller ha citat un fragment dels dietaris d'Urraca. El policia franquista explica el 28 d'agost de 1940 que el món ha “girat la mirada” a Companys. Segons Mascarell aquesta reflexió posa en relleu que “malgrat la història dóna moltes voltes, la raó s'acaba fent evident i els que lluiten per la democràcia acaben sent recompensats”.

En aquest sentit, el president Mas assegura que el fet que el fill de l'home que va detenir Companys doni el seu fons documental a la Generalitat serveix per explicar “la tragèdia, la ignomínia i que tot es pot restituir”. Per Mas, la donació a l'Arxiu Nacional també posa en valor “amb el pas del temps, les bones actituds i la generositat, pesa més que la violència i la barbàrie”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.