Política

La fiscalia acusa Urdangarin d'ordir la trama fraudulenta

Sosté que va crear, juntament amb un soci, un entramat empresarial per quedar-se 2,3 milions de fons públics i privats

Considera que l'Institut Nóos feia de tapadora i els donava prestigi social

La fiscalia anticorrupció de les Balears sosté que el duc de Palma, Iñaki Urdangarin, i el seu soci, Diego Torres, van muntar un entramat societari per apoderar-se de fons públics i privats que rebia l'Institut Nóos, una entitat sense ànim de lucre que van presidir tots dos. Així consta en l'escrit de diligències dictat pel jutge del cas Palma Arena, José Castro, per autoritzar els escorcolls portats a terme aquesta setmana pel fiscal anticorrupció de les Balears Pedro Horrach en empreses de Barcelona d'aquest suposat entramat. El fiscal ja ha pres declaració a Torres.

El jutge ara haurà d'examinar tota la documentació per estudiar la possible citació com a imputat d'Urdangarin al jutjat de Palma. Segons reflecteix el jutge en la seva resolució, la fiscalia anticorrupció investiga el duc de Palma i Torres per suposats delictes de falsedat documental, prevaricació, frau a l'administració i malversació de cabals públics en dos convenis subscrits el 2005 i el 2006
entre el govern balear, presidit llavors per Jaume Matas (PP), i l'Institut Nóos per 2,3 milions.

“L'única finalitat perseguida amb l'assumpció o presa de control de l'Institut Nóos era disposar de la cobertura d'una associació que formalment no perseguia ànim de lucre”, afirma el fiscal, que afegeix que d'aquesta manera aconseguien diversos objectius: aparentar que no volien lucrar-se, envoltar-se “del prestigi social derivat de les actuacions altruistes” de l'associació, i “evitar suspicàcies de
tercers en finançar-se amb fons procedents
d'organismes públics”.

Simultàniament, afirma la fiscalia, van organitzar un “entramat societari” per desviar els fons públics i privats que rebien de l'Institut Nóos i “apoderar-se'n”. Aquest suposat procés de desviament de fons públics es va produir, segons la fiscalia anticorrupció, en el cas dels dos convenis per organitzar dos congressos de turisme i esport. En la resolució, el jutge disposa els escorcolls portats a terme en aquesta operació i mana analitzar totes les operacions d'aquestes empreses amb Torres i Urdangarin, i també alguns polítics balears, com ara l'expresident Jaume Matas.

La Casa Reial va expressar ahir, a través d'un comunicat, el seu “respecte absolut” per les actuacions i decisions judicials. Paral·lelament, el PP, el PSIB-PSOE i PSM-IV-ExM van demanar ahir que es respecti la presumpció d'innocència siguin quins siguin els imputats.

Una empresa contractada pel govern de Camps

Esquerra Unida del País Valencià va sol·licitar ahir al govern valencià tota la documentació que acredita la relació de la Generalitat Valenciana amb l'Institut Nóos. En concret, demana el conveni de col·laboració pel qual el govern de Camps va avançar, el 2006, 382.000 euros dels 3 milions inicials per a l'organització d'uns Jocs Europeus a València que mai no es van arribar a celebrar. L'Institut Nóos també va rebre de l'Ajuntament de València 2,4 milions d'euros per a l'organització d'un fòrum esportiu els anys 2005 i 2006. EU denunciarà els fets a la fiscalia si hi troba indicis de delicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.