Política

Rebaixaran les pagues extres dels 220.000 empleats públics

Afectarà algun dels complements i està previst que només s'apliqui durant el 2012

Aquesta iniciativa es derogarà si Madrid també aplica retallades en els sous del sector

La mesura s'ha d'incloure en els pressupostos

Esforç i sacrifici. Aquesta és la demanda que fa el govern als treballadors públics de cara a l'any vinent. Però com es concretarà l'austeritat? L'executiu ja té marcades les línies mestres, que es basen a reduir alguns dels complements de les dues pagues extres, segons va reconèixer ahir la vicepresidenta, Joana Ortega, en una entrevista a TV3. Aquesta retallada és una de les poques que entren dins de les competències de la Generalitat, perquè la part més important del salari d'aquests empleats la fixen els números de l'Estat. La tisorada, però, només s'aplicarà el 2012 i seria proporcional en funció de cada categoria laboral.

De moment es tracta d'una proposta que pot resultar condicionada per dos factors. D'una banda, els pactes parlamentaris per als pressupostos del 2012, perquè la mesura s'ha d'incloure en els comptes. D'altra banda, també hi ha la negociació que s'haurà de mantenir amb els sindicats els dies 30 de novembre i 1 de desembre. El govern proposa que la reducció d'aquests complements –desplaçaments, disponibilitat, etcètera– es faci en les pagues extres, perquè així en aquells mesos hi haurà menys repercussió econòmica, però tampoc no es podria descartar que s'acabi concretant una reducció mes a mes. Tot i això, CCOO i UGT ja han expressat el seu no rotund a la reforma i el marge per arribar a acords és mínim.

Sobre la taula també hi ha altres projectes. Concretament, l'executiu pretén modificar algunes condicions laborals, com ara els 9 dies de lliure disposició dels empleats, que es podrien reduir. El pla, però, es mou en l'àmbit de la provisionalitat. Si La Moncloa toca els salaris, la Generalitat farà marxa enrere. No vol que els treballadors hagin de rebre dues estocades diferents.

Sigui una cosa o l'altra, el que sembla segur és que el sector públic tornarà a veure com se li empetiteix la massa salarial. L'any passat ja se li va aplicar una rebaixa del 5% que va ser aprovada pel govern espanyol. L'escenari va provocar irades mobilitzacions, que ara es podrien tornar a reproduir.

Mentrestant, diversos membres de l'executiu van fent campanya per intentar convèncer la ciutadania de la imperiosa necessitat dels ajustaments, com ja va fer abans-d'ahir Artur Mar. Joana Ortega va recordar que aquestes rebaixes salarials i altres iniciatives com ara incrementar el cànon de l'aigua o les taxes universitàries eren imprescindibles per poder arribar a l'1,3% del dèficit. En aquest sentit, va tornar a carregar contra l'“herència” que els havia deixat el tripartit.

El portaveu del govern, Francesc Homs, també va justificar la transcendència del pla de xoc en declaracions a RAC1 i va subratllar que l'anunci no es va fer abans del 20-N perquè hauria estat una “bomba de rellotgeria” i s'hauria vist tenyit pel pim-pam-pum electoral.

La mesura ha de permetre no abocar a l'atur gent que està a l'administració i també ha de servir per mantenir els serveis als ciutadans
Molts treballadors públics entenen aquest esforç i estic segura que no és un esforç que s'hagi de notar tant

Mobilitzacions dels sindicats

Els sindicats CCOO i UGT han anunciat que no es quedaran de braços plegats davant de les noves retallades del govern i tenen previst convocar mobilitzacions per expressar el seu malestar. Consideren que els treballadors públics ja han rebut prou en els últims mesos i que Artur Mas hauria de posar la proa cap a altres direccions. També es queixen que ningú no els detallés el pla concret i que se n'haguessin d'assabentar pels mitjans de comunicació. La vicepresidenta es va reunir amb els sindicats abans de l'anunci de Mas, però CCOO i UGT asseguren que la informació va ser mínima. “Demanem que s'ho repensin, perquè no s'ha de tocar el pal de paller de l'estat del benestar”, exposa la coordinadora de l'Àrea Pública de CCOO, Josefina Pujol. Per la seva banda, el responsable del sector de la Generalitat de la UGT, Xavier Casas, recorda que des de fa un parell d'anys ja estan permanentment en mobilitzacions i alerta que el full de ruta de CiU només són els ajustaments: “No és cap sorpresa, el que ara ha passat; des del primer minut han demostrat que l'únic que fan és retallar”, subratlla. Casas i Pujol seran dos dels representants sindicals que participaran en les negociacions amb la Generalitat. També hi haurà membres de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.