Política

Els catalans a l'exterior es mobilitzen per l'estat propi

Una vintena de casals i centres d'Amèrica del Sud signen una declaració conjunta de suport a la independència

Es comprometen a donar a conèixer la reivindicació als seus respectius països

Els milers de catalans que viuen a l'exterior també es mobilitzaran pel crit d'independència que des de Barcelona es va fer sentir al món avui fa set dies. I alguns ja ho han solemnitzat i s'han començat a organitzar per difondre la causa. És el cas de la vintena de centres i casals catalans del con sud d'Amèrica reunits el cap de setmana passat a La Plata (Argentina), en el marc de la seva dotzena trobada bianual, que van aprovar una declaració conjunta en què donen “tot el seu suport“ al procés de transició nacional vers la independència emprès a Catalunya, i a totes les iniciatives que el govern i la societat civil organitzin a partir d'ara.

“Com en cada moment crucial de la història del país, les comunitats catalanes de l'exterior treballarem activament per assegurar que el dret democràtic a l'autodeterminació de Catalunya sigui exercit, respectat i reconegut internacionalment”, segellen en el text, signat per 15 casals argentins, com són l'històric de Buenos Aires i els de Córdoba, Mendoza o Rosario, els de Quito i Guayaquil a l'Equador, i els Santiago de Xile, Montevideo i Sao Paulo. Els casals recorden l'ajut financer i material que ja van prestar el segle passat a les activitats de Francesc Macià ja des de molt abans de la proclamació de la República, i el seu paper d'acollida de milers d'exiliats i de focus de resistència de la cultura catalana durant el franquisme. Ara creuen que poden tenir un rol destacat per difondre la causa independentista, i es comprometen a donar a conèixer la nació catalana i l'existència i evolució del procés iniciat vers l'estat propi a les seves comunitats d'acollida, governs, institucions culturals, socials i educatives, i als seus mitjans de comunicació. Els centres reunits, que són entitats privades, també van agrair que, tot i que s'hagin rebaixat, la Generalitat no hagi eliminat els ajuts que reben per al seu funcionament i difusió de la cultura catalana.

És la primera iniciativa formal, però segurament no serà l'última, de suport que Catalunya rebrà des de l'exterior. L'Assemblea Nacional Catalana ja va mobilitzar catalans en una pila de ciutats de tot el món per escalfar motors per a la marxa de la Diada, i ara la col·laboració podria continuar amb la constitució de seccions internacionals organitzades de l'entitat. De potencials col·laboradors no en falten: la plana virtual creada per catalansalmon.cat per donar suport a la manifestació va rebre cap a 25.000 adhesions des de tot el món, i més de 1.200 fotos de gent amb estelades.

LA XIFRA

20
centres i casals catalans
de Sud-amèrica van signar diumenge a La Plata una declaració de suport a l'estat propi.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.