Política

El PP valencià vol retirar una exposició ‘catalanista'

La mostra sobre el procés preautonòmic i avalada per alts càrrecs del partit es va inaugurar ahir a les Corts Valencianes

Hi predominen els cartells amb quadribarrades i el corònim País Valencià

És una de les constants en l'estratègia política del PP valencià: atiar el fantasma de l'anticatalanisme quan la situació té mal aspecte. I aquesta, al País Valencià, és d'extrema “emergència”, amb tots els factors econòmics i socials fent sonar les alarmes. Per això ahir, 25 d'abril, data en què uns celebren el dia de les Corts Valencianes i d'altres recorden la desfeta d'Almansa, els populars van tornar a fer ús d'aquesta “arma” a propòsit de l'exposició que es va inaugurar a la cambra.

La mostra, titulada Nosaltres. 30 anys de l'Estatut d'Autonomia, fa un repàs del procés preautonòmic, amb apartats dedicats a l'Estatut d'Autonomia, la llengua i els símbols, i amb documents, cartells i fotografies en els quals predominen la bandera quadribarrada i les referències al País Valencià. Entre els documents que s'hi poden contemplar hi ha un manifest signat per Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster i Raimon, en el qual, sota el títol “Volem l'Estatut”, s'exigia “la restitució a la llengua catalana de l'oficialitat que ha tingut al llarg de la història” i s'advocava per l'autodeterminació.

Tots aquests elements van provocar un “gran malestar” entre la majoria dels diputats del PP, fins al punt que el grup parlamentari va demanar la seua retirada amb l'argument que “sols reflecteix una part de la història”.

La reacció del PP va sorprendre in situ Carles Cortés, vicerector de Cultura de la Universitat d'Alacant, institució que ha produït la mostra i on va ser inaugurada el desembre passat, “sense cap tipus de protesta”, en presència de representants de la conselleria de Governació. En declaracions a El Punt Avui, Cortés va explicar que la mostra ha estat cedida a les Corts durant quinze dies per petició de la comissària dels actes commemoratius del 30è aniversari de l'Estatut d'Autonomia, Remedios Sánchez. “El cap de gabinet del president de les Corts, Juan Cotino, va visitar l'exposició i el president Fabra va prologar el catàleg; per tant, va passar per la revisió de totes les instàncies ”, explica.

Revisió històrica

El vicerector va lamentar l'enrenou que ha provocat la mostra. “No hi ha cap intenció ideològica. Els que la critiquen ho fan perquè l'han descontextualitzada. La mostra pot agradar o no, però reflecteix la batalla de fa 30 anys, que sembla que alguns no han superat encara”, va indicar Cortés.

El representat de la UA està convençut que la mesa de les Corts no acceptara la retirada del treball. “Les Corts han d'estar per damunt de qualsevol ideologia. Ara bé, si finalment desapareix de la institució –ni tan sols està en una zona expositiva–, ho considerarem un menyspreu al treball d'una institució que sempre defensa la revisió de la història des de la màxima pluralitat possible”, va expressar.

Per la seua part, tota l'oposició va aplaudir la mostra.

LA FRASE

Si la retiren, ho considerarem una mostra de menyspreu i de desqualificació del treball de la UA
Carles Cortés
Vicerector de cultura
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.