Política

El lobby del Pont Aeri

Els grans empresaris de Barcelona i Madrid es reuneixen a porta tancada cada tres mesos amb polítics de la talla de Mas, Rajoy, Rubalcaba i la majoria dels ministres espanyols

El fòrum, creat fa dos anys i mig, admet que pretén “debatre amb polítics, intercanviar vivències i proposar solucions” enmig d'una forta tensió entre Catalunya i l'Estat

Els sopars del grups'han fet a llocs de luxe com ara les seus d'Abertis, Planeta, Endesa i la torre Agbar

“Les elits del país no han de pretendre canviar el curs de la història, sinó que han de canalitzar aquest moviment de base. No es tracta de frenar ni d'aturar, sinó de fer que surti bé.” La frase no és de cap dirigent d'Esquerra, d'Iniciativa ni de la CUP. La va pronunciar el mateix Artur Mas l'1 d'octubre passat en la inauguració de la seu del Col·legi d'Economistes de Catalunya, a la zona alta de Barcelona. Mas, que coneix bé les elits de Catalunya, sap de primera mà com alguns empresaris catalans s'estan movent pel Madrid dels ministeris i de les ambaixades en els últims dos anys per demanar “diàleg”, “prudència” i “seny” en vista de la possibilitat d'un procés d'independència. Un dels millors llocs per a aquestes gestions discretes és el Fòrum Pont Aeri: el lobby que reuneix la flor i nata de l'empresariat de Barcelona i Madrid en uns sopars discrets i a porta tancada –però no secrets– per parlar sobre la situació política.

Els empresaris, entre els quals hi ha els màxims directius de La Caixa, Bankia, Repsol, Abertis, Banc Sabadell, Agbar, Endesa, Planeta, Iberia, ACS i Mutua Madrileña, conviden a sopar cada tres mesos un polític. Ja s'han fet onze trobades. El primer convidat especial, el març del 2011, va ser Artur Mas. Aleshores CiU tenia un pacte amb el PP per poder governar la Generalitat. L'últim convidat, fa tot just deu dies, va ser el ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón. Pocs saben amb seguretat què van explicar els empresaris a Gallardón, però ahir, en una entrevista a La Razón, el dirigent del PP va afirmar, amb contundència i sense pal·liatius, que “Artur Mas mai veurà la independència de Catalunya”. El contingut dels debats transcendeix amb comptagotes.

La immensa majoria dels polítics convidats en aquests sopars discrets han estat del Partit Popular. L'actual president espanyol, Mariano Rajoy, va participar en el Fòrum Pont Aeri abans de guanyar les eleccions i just quatre dies després de la Diada del 2011, en un sopar a la casa del comte de Godó, editor de La Vanguardia, a Barcelona. També hi han assistit dirigents populars com ara Esperanza Aguirre, Soraya Sáenz de Santamaría i Ana Pastor. Vuit dies després de la històrica manifestació de l'11 de setembre del 2012, el lobby es va reunir amb el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, a la seu d'Agbar. Els dos únics polítics convidats que no militen al PP han estat Mas i el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i l'únic convidat no estrictament polític va ser el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde.

Cada sopar té un empresari com a amfitrió. Només els més poderosos entre els poderosos n'han hostatjat un. Salvador Alemany, d'Abertis; Juan Miguel Villar Mir, d'OHL; José Manuel Lara, de Planeta; Antoni Brufau, de Repsol; Borja Prado, d'Endesa, i Ángel Simón, d'Agbar, han posat les seus de les seves empreses com a espai de trobada de luxe per als sopars que es fan a Barcelona i Madrid. El pròxim serà pels volts de Nadal amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

La llista de convidats del Pont Aeri, que en anglès es fa dir The Leadership Shuttle, és d'altíssim nivell polític i econòmic, i la majoria són favorables que Catalunya continuï dins d'Espanya. No és casual que la creació d'aquest lobby Barcelona-Madrid coincideixi en el temps amb l'escalada de tensió entre els governs de la Generalitat i de l'Estat després de les multitudinàries manifestacions populars dels darrers 11 de setembre. L'objectiu del grup, segons diuen oficialment, és “debatre amb líders polítics i empresarials, intercanviar vivències, analitzar situacions d'interès general i proposar solucions”. El fòrum va anunciar el juny passat que elaboraria un document estratègic.

Qui hi va?
En la trobada amb Esperanza Aguirre, a la seu d'Acciona, van assistir José Manuel Entrecanales –amfitrió–, Joan Rosell (CEOE), Florentino Pérez (ACS), Juan Monzón (Indra), Enrique Lacalle (BMP i SIL), Joan Maria Nin (La Caixa), Josep Sánchez Llibre (CiU), Antonio Catalán (AC Hoteles), Ignacio Garralda (Mutua Madrileña), Antonio Vázquez (Iberia), José María Xercavins (Metrópolis) i Emilio Cuatrecasas (Cuatrecasas).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.