Política

La meitat del PP vota per error a favor de la consulta

El Parlament aprova el dictamen sobre els comptes de la Generalitat del 2011, que incloïa un punt en defensa del dret a decidir per “posar fi al dèficit fiscal crònic”

El PSC en bloc s'absté

El Parlament va donar suport ahir als comptes generals de la Generalitat del 2011amb els vots favorables de tots els grups a excepció de dos diputats de la CUP que es van abstenir. Tanmateix, la tensió en la votació es va produir en un dels punts del dictamen que assenyalava “la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu per mitjà d'una consulta per a definir un nou marc polític que pugui posar fi al dèficit fiscal crònic”. Arribats a aquest punt i per un error del portaveu del grup del PP, Enric Millo, que es va equivocar a l'hora d'indicar amb els dits, com és habitual, el sentit del vot, nou dels 17 parlamentaris populars presents a l'hemicicle –en total són 19– van votar a favor de la consulta. La presidenta del grup, Alícia Sánchez-Camacho, el mateix Millo i el portaveu adjunt, Santi Rodríguez, es van adonar de l'error i van poder rectificar a temps.

A l'hemicicle hi havia 126 diputats –la cambra està formada per 135 parlamentaris– i el punt a favor de la consulta va assolir finalment 91 vots a favor (CiU, ERC, ICV i la CUP), 17 en contra (vuit diputats del PP més els nou del grup de Ciutadans) i 18 abstencions (PSC). Els tres diputats socialistes crítics que estan apartats de les seves funcions en el grup per haver trencat la disciplina de vot en una anterior votació sobre la consulta van seguir aquesta vegada les ordres de la direcció.

Finançament injust

El dictamen aprovat ahir també incloïa un punt en què es constatava “el finançament injust” de Catalunya per poder “afrontar l'infrafinançament de les competències que l'Estat ha transferit a les comunitats autònomes”. Aquest punt va ser aprovat per tots els grups a excepció del PP, que no va errar el vot, i C's. Ambdós hi van votar en contra.

La votació del dictamen dels comptes havia estat precedida de la presentació de l'informe a càrrec del síndic major de comptes, Jaume Amat, que en la seva intervenció no es va referir a la consulta. Segons els càlculs, la Generalitat va generar el 2011 una despesa de 29.475 milions d'euros, mentre que els ingressos van ser de 22.714 milions, un decalatge que va comportar un dèficit de 6.761 milions.

No entenem que en un debat com aquest es torni a parlar de la consulta
Jordi Terradas
diputat del psc
El dèficit fiscal és una estafa crònica. No perpetuarem aquesta situació que vol Espanya
Alba Vergés
diputada d'erc
Sí a la deslleialtat de l'Estat, però el dret a decidir no pot ser una arma de distracció massiva
David Companyon
diputat d'icv al parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.