“Podran retallar competències, però ningú pot treure responsabilitats”
El paer en cap defensa la complementarietat entre la potència de Barcelona i les altres marques del país
Ros insisteix que l'Estat ha de reconèixer el dret a decidir
L'alcalde de Lleida ho té clar i també ha impulsat una moció de rebuig a la llei estatal que pretén modificar el món local. Àngel Ros va ser contundent ahir afirmant d'entrada que és una llei vulnerable jurídicament i qualificant-la “d'error polític”.
El paer en cap entén que es tracta d'una norma “que no creu en les ciutats i els pobles i, per tant, que no creu en un model d'organització de futur per a la cohesió social i territorial”. Però Àngel Ros encara va anar més enllà en el seu rebuig a aquesta llei, ja que “ens podran retallar competències en educació o atenció social, però ningú em podrà treure la responsabilitat en educació i atenció social amb els meus ciutadans”.
Segons Ros, els ciutadans exigiran serveis i, per tant, responsabilitats als ajuntaments i “una llei no ens pot treure responsabilitats”.
Ros va voler demostrar que s'havia estudiat la nova llei afirmant que el text normatiu esmentava el mot sostenibilitat un total de 40 vegades, mentre que només una el de proximitat i cap vegada la paraula subsidiarietat. L'alcalde va negar el dèficit municipal i més encara com a causa dels mals de l'Estat, tot i reconèixer un endeutament de les arques locals, però només per poder finançar inversions. Àngel Ros també va criticar l'estratègia del govern central del PP de criminalitzar el món local per després carregar-se el principi de subsidiarietat, “que ha estat clau pel progrés del país”.
L'alcalde va insistir un cop més en la seva posició de defensa del dret a decidir de Catalunya, un reconeixement que l'Estat espanyol hauria d'assumir junt amb un respecte institucional i a la cultura i la llengua de Catalunya. La relació amb Espanya, segons Ros, s'hauria de completar amb l'equitat fiscal.
També va reafirmar el seu suport a la reivindicació del corredor ferroviari del mediterrani “com un factor clar de competitivitat” i essencial per al desenvolupament del transport de mercaderies.
Sobre el debat de la marca de cada ciutat i territori, Àngel Ros va repetir un missatge que a Lleida ja és conegut i que passa per la seva defensa del Pirineu com un dels grans pols d'atracció turística i que té Lleida ciutat com la seva principal porta. Ros va afirmar que “el Pirineu, com a marca, és la gran assignatura pendent del turisme català”. I pel que fa a la relació amb Barcelona va apostar per la complementarietat de la resta de marques del país, inclosa la de Lleida i de la Catalunya interior, com a complementàries a la potent Barcelona. Segons el paer en cap, “el país necessita una gran capital, però una capital no fa un país ni una línia costanera tampoc fa un país”. Ros també va dir que Lleida suma, i cada vegada més a Catalunya, sobretot en tecnologia i indústria agroalimentària, i va donar per acabat “el discurs ploramiques” que havia tingut Lleida anys enrere, ja que“ara els lleidatans ja tenim clar que també hi ha vida intel·ligent més enllà de la Panadella”, va dir amb ironia.
En l'àmbit local va anunciar l'inici d'obres del parc de les Basses durant aquest mandat, la prioritat en promoció econòmica i ocupació i va defensar les smartcities o ciutats intel·ligents per crear espais de cohesió, coneixement, oportunitats i transparència.