Política

NICOLÁS DE PEDRO

INVESTIGADOR DEL CIDOB, EXPERT EN ESPAI POSTSOVIÈTIC

Putin usa Crimea per desestabilitzar”

Europa no té voluntat d'obrir portes a Ucraïna perquè és un país gran i amb una economia complicada i per por a Rússia”

“El risc encara és important”

“Són polítiques i socioeconòmiques”

Nicolás de Pedro (Barcelona, 1975), investigador principal del CIDOB. Especialista en l'espai postsoviètic, l'Àsia central i l'Índia. Té una àmplia experiència sobre el terreny. A l'Àsia central, ha participat com a consultor en diversos projectes europeus. També ha format part de les missions d'observació electoral de l'Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE) a Ucraïna (2010) i a Rússia (2011).

La situació a Crimea és complicada?
En tota aquesta crisi s'ha de comptar amb el factor rus i que la situació pot escapar fàcilment de control. Per exemple, un dels conflictes pot esclatar amb els soldats ucraïnesos que es poden negar a passar-se al bàndol rus. També s'ha de comptar amb la reacció adversa de la comunitat tàtara de Crimea en cas de l'ocupació russa. Aquí hi pot haver un focus de tensió important, amb molt de risc i amb implicacions internacionals que inclouen no només la Unió Europea i els Estats Units sinó també Turquia.
Quin és el pla de Putin?
Probablement, planeja mantenir una ocupació de facto de Crimea com un instrument amb què poder desestabilitzar Ucraïna quan ell ho desitgi. Aquesta ocupació del territori ucraïnès juntament amb les inquietants i imprudents maniobres de l'exèrcit rus en els últims dies són un clar intent de Putin de pressionar tant el govern de Kíev com la UE i els Estats Units.
Hi ha perill de guerra civil?
Les tensions entre prorussos i proeuropeus han anat creixent i és cert que sempre hi pot haver riscos. En l'actual context, que és molt fràgil, polaritzat i incert, incidents aïllats poden provocar una escalada inesperada que generi un conflicte. A l'est del país, hi ha molta població russòfona, però això no vol dir que estiguin d'acord amb el què està fent Rússia i això a vegades es confon. Ucraïna és un país històricament dividit, però les verdaderes causes de l'actual conflicte són polítiques i socioeconòmiques. Els ucraïnesos volen viure millor i tenir un futur pròsper per als seus fills. És tan senzill com això.
Com valora el paper d'Europa?
Europa està tenint un paper decebedor. Manca una veu comuna forta i també hi ha por a la reacció russa. En aquest moment, Europa segurament haurà de tenir un compromís molt més important que el que va oferir a Ucraïna al desembre. L'ajuda econòmica és urgent, però la qüestió crucial i de fons és l'oferiment o no a Ucraïna d'un horitzó d'adhesió a la UE. De moment, per part d'Europa no hi ha cap voluntat d'obrir les portes a Ucraïna perquè és un país gran i amb una situació econòmica molt complicada. 
I els Estats Units?
Han tingut una resposta més ferma, però s'ha de veure si ho limitaran. Fa la impressió que els americans coneixen millor que els europeus les vulnerabilitats dels règim de Vladímir Putin. Ja veurem.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia