Jordi Pujol reconeix que tenia diners a l'estranger sense regularitzar
L'expresident demana perdó i diu que els diners eren d'una herència familiar
Es presenta com a “únic responsable” i expressa el “compromís absolut” de comparèixer davant les instàncies tributàries o judicials
L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha demanat “perdó” després de reconèixer que ha mantingut una herència familiar a l'estranger de forma irregular. A través d'un comunicat enviat pel seu advocat, Pujol confirma que en els darrers dies els membres de la seva família han regularitzat l'herència que va deixar el seu pare en morir destinada a Marta Ferrusola i als seus set fills. Una persona de la seva confiança va gestionar aquests diners fins a la majoria d'edat de tots els fills, quan va passar a ser gestionada per un d'ells. Amb “molt dolor” Pujol es declara “únic responsable” i mostra el “compromís absolut” de comparèixer davant les autoritats tributàries i, si s'escau, les judicials.
El pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol, hauria obtingut aquests diners ubicats a l'estranger gràcies als seus negocis en la compra-venda de divises, com s'ha publicat en alguns mitjans. El pare de l'expresident català havia disposat que aquests fons fossin per a Marta Ferrusola i els set fills del matrimoni, ja que considerava “errònia i d'incert futur” la seva decisió de dedicar-se a la política i no seguir en el món de l'activitat econòmica. A més, tenia por del que pogués passar-li a un polític compromès com Jordi Pujol. Però la mort sobtada de Florenci Pujol el setembre del 1980, pocs mesos després que el seu fill fos investit president, va deixar els diners sense regularitzar.
En aquell moment, quasi tots els fills del matrimoni Pujol-Ferrusola eren menors d'edat i això convertia l'expresident en responsable legal de qualsevol decisió, tot i que la seva “consciència i el càrrec” l'empenyien a “rebutjar” aquesta herència fora del testament legal. Pujol explica que l'última voluntat del seu pare va fer que l'expresident encarregués la “gestió i regularització” a una persona de la seva màxima confiança i també del seu pare, gestió de la qual no va “voler saber mai el més mínim detall”. Quan tots els fills van arribar a la majoria d'edat, aquesta persona va cedir la gestió a un dels fills. “És en aquest moment que el meu error original va contaminar directament els meus set fills i a la meva esposa”, afegeix.
Però, segons ell, “lamentablement no es va trobar mai el moment adient per a regularitzar aquesta herència” en cap de les tres amnisties fiscals de les tres últimes dècades. Finalment, no ha sigut fins els “darrers dies” que els membres de la seva família “han regularitzat aquesta herència, amb les conseqüències del nou marc legal aprovat per incentivar la darrera regularització excepcional del novembre de 2012 i per penalitzar extremadament les regularitzacions posteriors”.
En el comunicat, Pujol reconeix els fets amb “molt de dolor” pel que significa per a la seva família, per ell mateix, i per a les persones que s'hagin pogut sentir defraudades per la confiança que li van dipositar. “Demano perdó”, insisteix. “I també els demano que sàpiguen destriar les falles d'una persona –per molt significativa que hagi estat– i que aquesta declaració sigui reparadora en el que sigui possible del mal i d'expiació per a mi mateix”, conclou.
L'expresident es declara “únic responsable” dels fets i de totes les seves conseqüències i mostra el seu “compromís absolut” de comparèixer davant les autoritats tributàries i, si s'escau, davant d'instàncies judicials, “per acabar amb les insinuacions i comentaris”.