Política

Drets, una ONG d'advocats contra la catalanofòbia

Una desena de lletrats constitueixen una nova associació per defensar els drets polítics dels catalans als tribunals

Presenten una denúncia a fiscalia contra autors de piulades xenòfobes

Una associació per defensar els drets polítics dels catalans davant dels tribunals i per lluitar contra la creixent catalanofòbia en accions al carrer i en mitjans de comunicació i xarxes socials. És l'objectiu de Drets, la nova associació que impulsen onze advocats i professors universitaris que es va presentar ahir al Col·legi d'Advocats de Barcelona, amb el suport de diverses entitats, com ara la Comissió per la Dignitat, l'Obra Cultural Balear i Acció Cultural del País Valencià.

Els lletrats Sergi Blázquez, Carles Mundó i Marc Marsal van ser els encarregats de presentar els reptes de l'entitat (que ja té compte a Twitter: @Dretscat), entre els promotors de la qual hi ha els advocats Eva Labarta, Benet Salellas, Miquel Sàmper i Maria Vila Redon. Diguem prou, posem-nos drets és el títol del manifest reivindicatiu de Drets que van llegir ahir, i en el qual els lletrats es marquen com a fita “que cap agressió quedi sense resposta”. En aquest sentit, Mundó va afirmar: “Drets neix per un clam de la societat civil per defensar els drets i la llibertat d'expressió dels catalans, perquè l'Estat espanyol ens ha deixat orfes i ens tracta com una anomalia.” L'advocat hi va afegir que funcionaran “com una ONG però sense demanar subvenció” i quan s'hagi de pledejar davant dels tribunals demanaran “aportacions a la ciutadania”. Així van recollir l'estiu passat els 3.000 euros que els demanava un jutge de Madrid perquè es poguessin personar com a acusació popular contra el diari La Razón per haver difós la imatge del DNI de 22 dels 33 jutges que van signar un manifest a favor del dret a decidir dels catalans. Responsables de la policia espanyola també van ser imputats en admetre que havien consultat les identificacions dels jutges a més de fer-ne un informe, tot i que van negar haver-ho difós a la premsa de Madrid.

La segona acció de Drets la faran avui. Presenten a la fiscalia d'odi i discriminació una denúncia contra els autors d'una dotzena de piulades que banalitzen el nazisme i inciten a l'odi del català, iniciativa ja denunciada per altres entitats la setmana passada. La tercera acció que va anunciar l'entitat és que preparen una denúncia contra líders de l'extrema dreta que novament van fer discursos violents i d'odi contra Catalunya el 12 d'octubre passat a Montjuïc.

Els jutges sobiranistes i Interior

A banda de la denúncia penal pel que consideren un delicte contra la imatge, els 22 jutges que van veure la foto del seu DNI a La Razón per haver defensat el dret a decidir també actuen per la via administrativa, a través del lletrat Josep Cruanyes. Ara han de sol·licitar al Ministeri de l'Interior que els faciliti l'informe policial fet sobre ells i que inclou accions seves fora dels jutjats. Apel·len al dret a l'accés a la informació que té tot ciutadà. Si els ho deneguen, ho denunciaran a l'Agència de Protecció de Dades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.