Política

La cèl·lula volia degollar algú i difondre-ho en vídeo

El cap planejava atemptar contra jueus, policies o el Parlament amb armes d'un neonazi candidat a les eleccions

Ordenen presó per a set detinguts, llibertat per a tres i l'internament del menor

La suposada cèl·lula gihadista desarticulada a Catalunya, Fraternitat Islàmica, Grup per a la Predicació del Gihad, pretenia segrestar alguna persona, vestir-la amb una granota taronja i gravar-ne el degollament per tal de difondre les imatges. Així ho afirmen fonts de la fiscalia de l'Audiencia Nacional, que admeten que el pla estava encara en “fase embrionària” perquè, per començar, no tenien la granota.

Els Mossos d'Esquadra van requisar armament divers d'un dels detinguts, Diego José Frías Álvarez, un neonazi que ha estat segon de la llista en la candidatura de Movimiento Social Republicano (MSR) en les eleccions catalanes i espanyoles per Barcelona i cap de llista a Lleida en les catalanes del 2006, i a qui el jutge de l'Audiencia Nacional que porta el cas, Santiago Pedraz, imputa col·laboració amb el grup terrorista Fraternitat Islàmica, i tinença d'armes i explosius. Entre l'armament hi ha una granada de mà, pistoles, escopetes i munició, així com grans ganivets i un matxet. Frías Álvarez és conegut i havia estat client de la perruqueria d'Antonio Sáez Martínez, Aali, el suposat cap i creador de la cèl·lula, un català convers detingut al barri de Can Llong de Sabadell.

Segrest a Banc Sabadell

Testimonis protegits expliquen que Aali tenia la intenció de posar una bomba en una llibreria jueva de Barcelona “anomenada La Piedra o alguna cosa semblant” amb armament de Frías Álvarez, un conegut seu que “odia els jueus”. En converses telefòniques intervingudes, Aali fa referència a reunions del grup, a la compra de llibres crítics amb el capitalisme occidental i sobre guerres ètniques, lingüístiques i religioses, i al contacte amb Diego Frías per aconseguir armes i explosius, i atemptar “en territori nacional”, tot i valorar també la possibilitat de fabricar artefactes casolans. En les reunions hauria proposat atemptats contra sinagogues i locals jueus, forces policials i el Parlament de Catalunya, i segrestar la directora d'una sucursal de Banc Sabadell per finançar la cèl·lula. Se li ha requisat un anagrama d'Estat Islàmic i una agenda en què escrivia: “Estic molt content de ser musulmà en un món cristià dominat per infidels i impius. Caldrà fer alguna cosa.” I hi afegeix: “Si em necessiten pel que sigui, allà estaré.” Més tard hi diu que cada cop creu més en el “gihad exterior” –contra els “croats i jueus”, segons ell– que no pas en l'interior –l'espiritualitat personal.

En una altra llibreta escriu: “Per a nosaltres, els salafistes gihadistes, el pensament occidental és una forma de colonialisme mental.” També se li ha requisat una descripció detallada de l'elaboració d'un artefacte explosiu.

Said Touay seria un altre dels membres destacats del grup. Disposat a marxar a Síria o a atemptar aquí, guardava en el mòbil deu fotografies de l'hotel Catalonia Plaza, de la comissaria dels Mossos d'Esquadra i del centre comercial Les Arenes, tots tres a la plaça Espanya de Barcelona. Gonzalo Cabezas és un altre detingut “plenament integrat” a la cèl·lula i que assisteix a diverses reunions.

El jove de 27 anys Jacob Orellana, detingut a Valls, diu que “morir per Al·là no fa mal, és com un pessic”. S'hauria mostrat disposat a anar a Síria i a atemptar contra “peixos grossos”, amb relació a polítics i el Parlament, segons la interlocutòria judicial. Li han requisat productes químics com ara sofre i nitrat amònic, susceptibles d'usar-se per fer explosius, segons el Tedax. Cal recordar que Orellana treballava en una floristeria, on s'usen fertilitzants.

El jutge ordena presó sense fiança per a tots cinc i per a Lahcem Zamzami i Rida Hazem, així com l'internament del menor detingut. En canvi, deixa en llibertat provisional sense fiança Laila el-Hamdouni, Youness el-Gharbi i David Franco Portolés, que s'han de presentar setmanalment al jutjat i als quals es retira el passaport, a més de prohibir-los sortir de l'Estat.

LES FRASES

Per a nosaltres, gihadistes, el pensament occidental és colonialisme
Antonio Sáez Martínez
cap de la cèl·lula detingut
Cal analitzar els dispositius i la capacitat real per atemptar que tenien els detinguts
Albert Batlle
director dels mossos d'esquadra

Relacionats amb detinguts que anaven a lluitar a Síria

Said Touay, Gonzalo Cabezas, Jacob Orellana i Aali mantenien contacte habitual amb Taufiq Mouhouch, un dels tres detinguts a Bulgària el 15 de desembre del 2014, quan, presumptament, volien arribar a Síria per lluitar amb Estat Islàmic (EI). Said Touay hauria agafat protagonisme en el grup després de la detenció de Mouhouch. És a Mouhouch a qui Jacob Orellana confessarà per telèfon el 3 de novembre del 2014, abans que viatgi a Síria, que morir per Al·là no és dolorós.

Un altre membre de la cèl·lula és Lahcem Zamzami, un dels líders ideològics del grup, a qui el jutge atribueix la captació i l'adoctrinament de joves per al gihad i tasques logístiques i de finançament. Zamzami va pagar el bitllet amb què Abdellatif Chahmout va volar a Síria via Düsseldorf, “sabent que era una destinació pont per evitar el control policial”. Manté la comunicació amb Chahmout a Síria, i aquest ajudaria al pas de Turquia a Síria els gihadistes enviats per la cèl·lula catalana. Un altre detingut és Rida Hazem, també home de confiança de Chahmout, a qui el jutge considera un altre líder religiós de la cèl·lula.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia