La contra
Experimentant amb el futur
El centre tecnològic Ascamm coordina el projecte Parkinetics, un laboratori que avalua el rendiment real del vehicle elèctric i busca línies de negoci vinculades a aquest camp
Diuen que la mobilitat amb vehicles elèctrics està cridada a formar part de la nostra manera de moure'ns en el futur i és per això que des d'ara, i durant els pròxims dos anys, el centre tecnològic Ascamm –amb seu al Parc Tecnològic del Vallès– coordina l'anomenat projecte Parkinetics. Aquest laboratori viu –living lab en anglès–, liderat per les empreses Tradisa, Simon i Grupo AIA, es proposa fer un seguiment del rendiment real del vehicle elèctric al mateix temps que plantejarà solucions tecnològiques i buscarà línies de negoci vinculades a la mobilitat sostenible.
Conscients de les actuals limitacions de les prestacions dels vehicles elèctrics, els promotors d'aquest experiment es basaran en els desplaçaments fets dins del perímetre de 30 quilòmetres de les ciutats de Cerdanyola i Sant Cugat, incloent-hi els parcs empresarials, els espais universitaris i els centres de recerca situats a la zona: el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca de la UAB, el Parc de l'Alba, la UAB, l'Esade Creàpolis i els diferents polígons industrials dels dos municipis. Per començar, Parkinetics s'estrena amb una flota de 12 bicicletes i 12 motos elèctriques, però amb la voluntat d'arribar al centenar de vehicles, incloent-hi cotxes.
Jordi Romero, responsable de grans projectes d'R+D d'Ascamm, explicava ahir durant la jornada de presentació del projecte a la UAB que Parkinetics vol aportar “racionalització davant l'eufòria del cotxe elèctric” i, al final del projecte, “aportar noves tecnologies i nous models de negoci”. De fet, les noves feines vinculades als vehicles elèctrics són, sobre el paper, prou variades. Només en el vessant d'infraestructures de recàrrega, Alejandro Valdovinos, responsable de negoci de vehicles elèctrics de Simon, plantejava els carregadors domèstics, els de les empreses, els de la via pública i les electrolineres –el nou model de benzineres.
La presentació de Parkinetics es va fer al campus de la UAB, que celebrava la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura i que l'any 1992 va ser pioner en la introducció del vehicle elèctric per a la mobilitat interna. El gestor de mobilitat de la UAB, Rafael Requena, defensava el campus de Bellaterra com “un espai apte per al vehicle elèctric i amb una potencialitat d'introducció”.
El present de la mobilitat és el que és. Ara cal deixar temps per als experiments perquè quan el futur es converteixi en present, la mobilitat sigui una altra.