Societat

Benet XVI afirma que a l'Estat espanyol hi ha “un secularisme fort i agressiu”

El pontífex exhorta a impulsar les arrels cristianes d'Europa

El papa: “La Sagrada Família reflecteix tota la grandesa de l'esperit humà que s'obre a Déu”

Benet XVI ha declarat que si bé l'Estat espanyol és el “país originari de la fe”, també és on s'ha desenvolupat “un laïcisme, un anticlericalisme, un secularisme fort i agressiu”, en l'entrevista que ha concedit als periodistes que li acompanyaven a l'avió. A més, ha afirmat que l'enfrontament entre “fe i modernitat” és “molt viva” a l'Estat espanyol i per això, ha fet una crida a una “trobada entre la fe i el laïcisme i no a una confrontació”. Així mateix, el papa ha destacat als periodistes que el pelegrinatge dels fidels de tota Europa “ha format la identitat del continent” i ha manifestat que “el camí de Sant Jaume és la base de la formació de la unitat espiritual del continent europeu”.

Segons ha puntualitzat, a Santiago “els pelegrins s'han trobat i han construït una identitat comuna europea” i ha destacat que a Europa “la continuïtat de la fe ha d'intentar renovar-se”. Finalment, ha afegit que “a occident cada país té una manera diferent de viure aquest problema” i això, al seu judici, “val també d'una manera forta per a Espanya”.

Posteriorment, i ja en el seu discurs públic a la seva arribada a Santiago, Benet XVI ha recordat Joan Pau II per defensar les arrels cristianes d'un Estat espanyol i d'una Europa “no només preocupats de les necessitats materials dels homes, sinó també de les morals i socials, de les espirituals i religioses, perquè totes elles són exigències genuïnes de l'únic home, i només així es treballa eficaç, íntegra i fecundament pel seu bé”.

Benet XVI ha destacat que va a Compostel·la “com a pelegrí” per unir-se als caminants que “han estat creant una via de cultura, d'oració i conversió”, i ha convidat l'Estat espanyol i Europa “a edificar el seu present i a projectar el seu futur” des de “la veritat autèntica de l'home, la llibertat que respecta aquesta veritat i des de la justícia per a tots”; i demana començar “pels més pobres i desvalguts”.

Benet XVI ha recalcat el paper de l'home que, ha assegurat, “en la cosa més íntim del seu ésser està sempre en camí, a la recerca de la veritat”. “L'Església participa d'aquest anhel profund de l'ésser humà. Al mateix temps, duu a terme el seu propi camí interior, aquell que el condueix a través de la fe, l'esperança i l'amor, a fer-se transparència de Crist per al món”, ha afirmat, i alhora ha incidit que “aquesta és la seva missió i aquest el seu camí: ser cada vegada més, enmig dels homes, presència de Crist”.

“Vinc com a pelegrí en aquest Any Sant Compostel·là i tinc al cor el mateix amor a Crist que movia l'apòstol Pau a emprendre els seus viatges, el qual anhelava arribar també a Espanya. Desitjo unir-me a aquesta filera d'homes i dones que, al llarg dels segles, han arribat a Compostel·la des d'arreu de la Península i d'Europa, i fins i tot del món sencer, per posar-se als peus de Santiago i deixar-se transformar pel testimoni de la seva fe”, ha reivindicat el sant pare.

“Sento una profunda alegria en ser un altre cop a Espanya, que ha donat al món una plèiade de grans sants, fundadors i poetes, com Ignacio de Loyola, Teresa de Jesús, Juan de la Cruz, Francisco Javier, entre molts d'altres; que al segle XX ha suscitat noves institucions, grups i comunitats de vida cristiana i acció apostòlica; i en els últims decennis, camina en concòrdia i unitat, en llibertat i pau, que mira el futur amb esperança i responsabilitat”, ha manifestat Benet XVI.

En la seva salutació, ha afegit que “Espanya, moguda pel seu ric patrimoni de valors humans i espirituals”, busca alhora “superar-se al mig de les dificultats i oferir la seva solidaritat a la comunitat internacional”.

El papa ha recordat en el seu primer discurs públic que després de visitar Santiago anirà a Barcelona, “per encoratjar la fe de les seva gent acollidora i dinàmica”. “Fe que va inspirar al genial arquitecte Antoni Gaudí a emprendre en aquella ciutat, amb el fervor i la col·laboració de molts, aquesta meravella que és el temple de la Sagrada Família”.“Tindré la joia de dedicar aquest temple, en què es reflecteix tota la grandesa de l'esperit humà que s'obre a Déu”. Benet XVI també ja valorat la “bonica geografia” que visitarà en aquesta ocasió, i s'ha referit a Santiago de Compostel·la i Barcelona, de les quals ha dit que les aportacions i iniciatives de la “dilatada història” del país li “donen peu per eixamplar” el seu “pensament a tots els pobles d'Espanya i d'Europa”.

El Pontífex ha acabat la seva salutació a l'aeroport amb unes paraules en llengua gallega per “renovar” el seu “afecte i proximitat” als “estimadíssims fills de Galícia, de Catalunya i dels altres pobles d'Espanya”. “En encomanar a la intercessió de Santiago Apòstol la meva estada entre vosaltres, suplico que les seves benediccions arribin a tothom. Moltes gràcies”, ha conclòs.

“Un secularisme fort i agressiu”

Benet XVI ha declarat que si bé l'Estat espanyol és el “país originari de la fe”, també és on s'ha desenvolupat “un laïcisme, un anticlericalisme, un secularisme fort i agressiu”, en l'entrevista que ha concedit als periodistes que li acompanyaven a l'avió. A més, ha afirmat que l'enfrontament entre “fe i modernitat” és “molt viva” a l'Estat espanyol. Per això, ha fet una crida a una “trobada entre la fe i el laïcisme i no a una confrontació”. Així mateix, el Papa ha destacat als periodistes que el pelegrinatge dels fidels de tota Europa “ha format la identitat del continent” i ha manifestat que “el camí de Sant Jaume és la base de la formació de la unitat espiritual del continent europeu”.

Segons ha puntualitzat, a Santiago “els pelegrins s'han trobat i han construït una identitat comuna europea” i ha destacat que a Europa “la continuïtat de la fe ha d'intentar renovar-se”. Finalment, ha afegit que “a occident cada país té una manera diferent de viure aquest problema” i això, al seu judici, “val també d'una manera forta per a Espanya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.