Urbanisme

Cabrera de Mar

Cal Conde ja és del poble

L'Ajuntament ja és propietari d'una finca de prop de 13.000m² on es faran equipaments, pisos socials i un gran parc públic

L'espai està situat enmig del municipi

Feia quatre anysque l'Ajuntament de Cabrera negociava amb els propietaris de la finca

Fita històrica per Cabrera de Mar, un petit municipi del Maresme situat a la falda del castell de Burriac. I és que des d'ara la localitat és la propietària d'una de les finques més emblemàtiques i extenses del poble: els terrenys de la masia de Cal Conde. Aquest espai, fins ara en mans privades, va passar a ser patrimoni de l'Ajuntament el passat divendres, en l'acte protocolari d'entrega de claus dels antics propietaris a l'alcalde de Cabrera de Mar, Joan Vilà (GxC).

Situada en ple centre del poble, la finca, de prop de 13.000 m², viurà una gran transformació. Primer de tot s'urbanitzaran els carrers que delimiten amb la finca i es donarà forma a un gran parc, per després passar a la construcció de pisos. D'aquests, 56 seran lliures, mentre que 32 més seran de protecció oficial en règim de venda. A sota dels pisos públics també hi ha projectat un casal per a gent gran d'uns 750 m² amb la voluntat d'incloure serveis bàsics per aquest col·lectiu.

Una de les joies de tot el complex, però, serà l'immens parc públic que guanyarà Cabrera. I és que els jardins de darrere la masia, s'arranjaran i es convertiran en un espai verd de més de 6.700 m² obert a tothom. Finalment, quedarà la masia, i la intenció del govern municipal –format per GxC i CiU– és convertir-lo en un hotel d'entitats i en una sala d'exposicions. Segons el calendari establert pel consistori, les màquines podrien entrar a urbanitzar els carrers al gener i cap a finals d'any s'hauria d'haver enllestit també el parc públic. Això sí, pel que fa a la rehabilitació i posterior reconversió de l'edifici de Cal Conde, el govern encara no es va atrevir a posar un termini.

El regidor d'Urbanisme, Jaume Borràs (CiU), va manifestar que “Cabrera podrà treure un gran rendiment d'aquesta operació” i va considerar que “serà un luxe, perquè la gent del poble podrà anar a peu a gaudir d'un parc enorme”.

Per la seva banda, l'alcalde de Cabrera, Joan Vilà, va lloar la tasca del regidor d'Urbanisme i va qualificar l'acte de lliurament de les claus com “una diada històrica”. Vilà, a més, també va recordar que feia quatre anys que l'Ajuntament mantenia negociacions amb els ja antics propietaris de la finca i va repassar “el difícil camí que ha calgut recórrer per poder arribar a aquesta fita”.

Per tal que els cabrerencs puguin començar a conèixer el seu nou espai, l'Ajuntament serà l'escenari d'una exposició on, mitjançant imatges virtuals, es podrà veure com quedarà la futura remodelació de la masia.

Edifici històric

La masia està documentada des de 1231, tot i que el seu origen és anterior, quan era coneguda com la “Casa de Cabrera” i hi residia Guadall de Sant Vicenç (1924), un dels fundadors de la nissaga. Amb el pas dels anys va ser coneguda amb diversos noms: al segle XVI era can Ros i al XVII, can Dalmases. Sembla que fou Pau Dalmases i Ros qui va reconstruir la casa, i una de les façanes duu gravada la data de 1676. Va tornar a ser reformada i ampliada a mitjan segle XVIII. El 1924 va ser adquirida pel comte de Vilardaga, del qual prové l'actual renom.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.