La Pedrera exposa els cinc fòssils estel·lars descoberts a Atapuerca

Les restes humanes més antigues i el primer objecte simbòlic de la humanitat, els grans reclams

«Aquesta exposició no es tornarà a repetir mai més. Tot el món voldria veure-la», emfasitza el comissari Juan Luis Arsuaga, codirector dels treballs d'excavació i recerca a Atapuerca, conjuntament amb Eudald Carbonell i José María Bermúdez de Castro. És la seva manera de dir que més val no perdre's l'ocasió única de visitar la mostra Tresors d'Atapuerca, que ha organitzat l'Obra Social de Caixa Catalunya amb la col·laboració de la Junta de Castella i Lleó. Una mostra que fa sis anys que circula per la Península (l'han visitada 650.000 persones), amb una grandiosa diferència a Barcelona: tots els fòssils reunits són els originals i no hi ha cap rèplica.

Se n'exposen cinc, els cinc fòssils estel·lars del jaciment d'Atapuerca, els que han fet embogir la comunitat científica internacional. «Atapuerca és un miracle», afirma Arsuaga. Començant per la falange que es va excavar a la Sima del Elefante, i que amb els seus 1,3 milions d'anys va desmuntar la idea que es tenia fins llavors que l'home va arribar a Europa fa mig milió d'anys. «Doncs, no, fa un milió d'anys», diu Arsuaga. Aquesta falange, juntament amb una mandíbula que es va extreure al mateix jaciment, són les restes humanes més antigues d'Europa.

D'aquesta espècie, l'exposició en llueix el frontal i el maxil·lar del crani del Noi de la Gran Dolina, un jove d'onze anys que va ser víctima del primer acte de canibalisme que es coneix. El crani, de 800.000 anys d'antiguitat, va ser descobert al nivell TD6 de la zona coneguda com la Gran Dolina i s'exposa al costat de la reconstrucció de com devia ser l'Homo antecessor.

En la mostra també hi ha un crani sencer, i no pas un crani qualsevol: és el més complet i el més ben conservat del registre fòssil mundial. És el famós Crani número 5 rescatat de la Sima de los Huesos, un altre riquíssim jaciment d'Atapuerca, durant els dotze darrers anys d'excavació.

La bifaç Excàlibur és una altra peça extraordinària que ocultava Atapuerca. Es tracta d'una destral de mà, tallada per les dues cares, de quarsita vermella i marró, que es va localitzar a la Sima de los Huesos, sola enmig de milers d'ossos, fang i roques. Segons els experts, és «la primera ofrena funerària de la prehistòria i el primer objecte simbòlic de la humanitat».

El cinquè secret d'Atapuerca és la pelvis coneguda amb el nom d'Elvis. El seu descobriment va suposar, segons la revista científica Nature, una de les deu fites de la paleontologia humana mundial. La pelvis Elvis té uns 400.000 anys i ha permès determinar la complexió d'aquells homínids, que eren tan alts com nosaltres però més forts i robustos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.