Cultura

Espanya demanarà a l'ONU que adopti l'himne que Pau Casals va composar per a l'organització

El Congrés aprova per unanimitat una proposta d'ERC per instar al govern central a donar passos en aquest sentit

El violoncel·lista català va crear la peça fa quaranta anys en motiu del vint-i-cinquè aniversari de les Nacions Unides

La Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats ha aprovat per unanimitat instar al govern espanyol a que impulsi totes les iniciatives que calguin perquè l'himne de la Pau que el violoncel·lista català Pau Casals va composar per a les Nacions Unides fa 40 anys sigui l'oficial d'aquest organisme.

La decisió s'ha aprovat per unanimitat després que ERC presentes una proposició no de Llei amb la demanda que va expressar la vídua del mestre a principis d'aquest febrer.

Finalment, Esquerra ha pactat un text conjuntament amb els socialistes que ha aconseguit el suport de tots els partits de la cambra representats a la comissió. La iniciativa que finalment s'ha sotmès a votació insta al govern espanyol a proposar a l'ONU l'himne de la Pau com a himne oficial de l'organisme.

També es demana plantejar, en el marc de l'Organització de Nacions Unides, la celebració del quarantè aniversari del concert de Pau Casals a la seu de l'Assemblea General de l'organització interpretant el seu himne a la Pau. A més, aquesta commemoració hauria de portar associats actes per “enaltir la pau i la llibertat”. Per això, el govern de l'Estat, en cooperació amb la Generalitat, “oferirà tota la col·laboració necessària”.

Per últim, es demana “intensificar la col·laboració amb organismes i institucions que promouen la figura i l'obra de Pau Casals i els festivals que es fan actualitzant la seva obra i mantenint viu el seu record”. Especialment, diu l'esmena, col·laborar amb la iniciativa promoguda per l'entitat Fòrum Musicae impulsora de l'organització d'un concert commemoratiu, a càrrec de la Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans i dels Cors de l'Orfeó Català, que se celebrarà el 24 d'octubre del 2011.

Quan l'ONU va saber de Catalunya

Ara fa quatre dècades i per encàrrec de qui aleshores n'era el secretari general, U Thant, Casals va compondre una peça per commemorar el vint-i-cinquè aniversari de l'ONU. “Tota la catalanitat té integrat en l'imaginari la figura d'un dels nostres universals davant de l'Assemblea General interpretant i publicitant al món l'existència de la nació catalana, de les seves primeres institucions parlamentàries i de pau i treva”, destaca Joan Tardà al seu bloc.

El diputat d'Esquerra recorda que l'ONU no té un himne oficial però “el debat és obert i, darrerament, hi ha un consens sobre la necessitat de gaudir-ne d'un, per la qual cosa havia arribat el moment d'implicar-hi el govern espanyol”, afegeix.

“Érem conscients que només actuarien si ho impulsàvem els catalans. I això és el que hem fet els republicans. Avui ha estat el dia del debat. I n'hem reeixit”, afirma el republicà. Per acabar, Tardà ha assenyala que “el text aprovat inclou, a més, el requeriment que el govern espanyol vagi informant dels passos fets. No fos cas que...”, deixa en suspens.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.