Construcció decorativa
Universitat i empresa van del bracet per fer front a la crisi i es crea la firma Flexbrick per comercialitzar ceràmica industrial eficient
En moments de crisi cal imaginació. I una decisió correcta és l'aposta per la cooperació empresarial i la recerca. Aquesta setmana es va donar a conèixer a Barcelona l'empresa Flexbrick, que té per objectiu comercialitzar una solució aparentment senzilla que consisteix a unir dos materials de construcció clàssica, la malla metàl·lica i el totxo. És precisament aquesta simbiosi la que permet fer diverses aplicacions en el món de la construcció amb un cost més econòmic que els materials més convencionals, per la rapidesa de la seva execució, i a més a més es milloren els acabats i la decoració final.
Dues empreses que sumen més de 150 anys d'història, la catalana Piera Ecocerámica, del grup Puigfel, i l'andalusa Cerámica Malpesa, han invertit 2,5 milions d'euros en la creació de Flexbrick, que serà l'encarregada de coordinar la producció i la comercialització del nou teixit ceràmic. Aquest nou producte és un sistema industrialitzat basat en el concepte de làmines ceràmiques flexibles per a la construcció de revestiments (paviment, façanes o cobertes) i estructures laminars (voltes, catenàries o panells).
Aquest nou sistema constructiu, que es presentarà oficialment al saló Construmat de Fira de Barcelona al mes de maig, obre una nova etapa per combatre la crisi. “S'estan replantejant molts elements del sistema arquitectònic i energètic en el sector justament per fer front a la situació econòmic adversa en què es troba el món de la construcció”, explica Lluís Pinardel, director de Piera Ecocerámica.
Però si hi ha una persona que ha impulsat aquesta innovació és Vicente Sarrablo, arquitecte, creador i director del projecte, en què ha invertit diversos anys de feina. Cal dir a favor de la seva trajectòria que Sarrablo dirigeix la primera Càtedra Ceràmica del país, creada el 2004 en el marc de la Universitat Internacional de Catalunya. Aquest doctor ja va començar a fer els primers dibuixos l'any 2000. Ara, onze anys després, “permet veure les possibilitats del teixit ceràmic Flexbrick, perquè supera la col·locació tradicional peça a peça i ofereix nombrosos avantatges per a la construcció de ceràmica i innovadores opcions per als arquitectes”, explica el director del projecte, que hi afegeix que aquesta tècnica “permet projectar qualsevol curvatura i obtenir alineacions constats de les peces”. Precisament aquest aspecte és el que fa possible la reducció del temps de col·locació, que “pot ser fins a 10 vegades més ràpid que utilitzant el procediment convencional”.
Durant els tres anys que s'ha desenvolupat el projecte de recerca entorn Flexbrick, un dels projectes més interessants ha estat la construcció d'un habitatge unifamiliar a Sant Martí de Tous (Anoia). Allà s'han utilitzat diverses aplicacions de teixit ceràmic. L'experiència de Casa Mingo, nom referit al propietari del terreny, ha servit per mostrar la construcció i els acabats als professionals del sector.
La seu de Flexbrick serà a Bellaterra (Vallès Occidental) i començarà amb poc personal, que anirà augmentant en funció de les comandes. Ara ja treballa per abastir la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Granada. El projecte, dirigit per un arquitecte holandès, inclou més de 30.000 metres quadrats de Flexbrick, que recobriran la façana de la facultat.
L'any 2010 Piera Ecocerámica va facturar 16 milions d'euros i Cerámica Malpesa, 14 milions.