El govern prohibeix casar-se i fer rodatges a la platja durant dos mesos a l'estiu
La mesura redueix un mes la restricció que hi havia fins ara, que també afectava mig juny i mig setembre
Aquestes restriccions afecten tota la costa catalana, tret de les platges de la ciutat de Barcelona, que gestiona el mateix Ajuntament. De fet, quan es vol celebrar un casament a la platja, s'ha de demanar al Departament de Política Territorial, que té l'última paraula, però que ho negocia amb l'ajuntament pertinent. Rocío Abelenda, que té una empresa d'organització de casaments a Figueres, explica que «cada vegada es posen més durs, sobretot des dels ajuntaments, que cada cop hi mostren menys predisposició». Tot i això, es tracta d'una celebració cada vegada més popular, «ja que la gent fuig del típic casament», explica Abelenda. Almudena Jurado, de Gievents, que organitzen casaments en un hotel a la platja de Tossa, també afirma que cada cop tenen més tirada: «Aquest any ja ho tenim ple, i per l'any que ve només ens queda un dia lliure.»
El que es demana en aquests casos és l'horari en què s'ocuparà la platja, el punt exacte i el muntatge que es farà. La restricció de la temporada també ha fet que moltes parelles que volen casar-se a la platja ho facin sobretot el mes de maig.
Ni a l'hotel, a l'Estartit
ALBERT VILARL'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit celebra els casaments civils als edificis de l'ajuntament, a Torroella, o al Consell Municipal de l'Estartit. I prou. Descarta fer-los en altres espais, encara que siguin hotels.
En canvi, els ajuntaments de Begur i Palafrugell accepten fer casaments en establiments hotelers. Com també el de Calonge, que resta obert a fer-los on sigui. «Ens adaptem», va dir l'alcalde de Calonge, Jordi Soler.
A Lloret no es permeten
JORDI COLOMER / òscar pinillaA Lloret no es permet la celebració de casaments a la platja, ja que els cops que s'ha demanat l'Estat i la Generalitat no han donat el permís necessari. Segons l'Ajuntament, ben poca gent ho ha demanat en els darrers anys, sempre a la platja de Santa Cristina, i mai no s'ha permès. Pel que fa als rodatges a la platja, si es tracta d'anuncis comercials no es permeten, ja que la llei ho impedeix, afirma el regidor encarregat de l'ordenació d'usos en zona de domini maritimoterrestre. En altra mena de rodatges s'ha de demanar permís a la Generalitat i s'ha de pagar un cànon. D'altra banda, els regidors dels ajuntaments de Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Calonge sí que oficien cerimònies a les seves platges. Tot i que, això sí, la signatura dels documents es du a terme a l'edifici de l'ajuntament i posteriorment, com a acte simbòlic, s'acaba de rematar la cerimònia a la platja. D'entre els que casen més hi ha l'alcalde de Sant Feliu, Pere Albó, i el de Calonge, Jordi Soler; i a Platja d'Aro, la regidora Caterina Coromines.
Tossa, un lloc preferit
jordi colomerTossa és un dels llocs preferits per les parelles per casar-s'hi. L'hotel Mar Menuda celebra casaments a la platja tot l'any excepte els mesos d'estiu, ja no pels impediments legals sinó per filosofia d'empresa. Segons la gerència de l'hotel, els nuvis són els encarregats de demanar el permís a la Generalitat amb l'assessorament de l'hotel. La taxa a pagar és d'entre 400 i 500 euros. Pel que fa als rodatges, l'Ajuntament afirma que es poden dur a terme previ pagament d'una taxa.
300 euros a l'Escala
MAR VICENTEL'Ajuntament de l'Escala cobra 300 euros per fer un casament fora del consistori, uns diners que després es destinen a ajuda social a Càritas. En un any es fan al voltant d'una vintena de casaments fora de l'ajuntament, la majoria a la platja. El procediment és que les famílies demanen una autorització a la qual l'Ajuntament dóna el vistiplau tot i que és Costes qui té l'última paraula. Així mateix passa a Roses i a Castelló d'Empúries, on no tenen cap petició per fer casaments a la platja. En el cas dels rodatges, els ajuntaments cobren una taxa d'ocupació de via pública, que a Castelló s'intenta eliminar perquè és promoció per a la població.