la crònica
Alimentant vocacions científiques
Alumnes de secundària i batxillerat del Tarragonès han començat a treballar com a enginyers químics dissenyant un projecte per crear fàbriques de cola i de guix en una illa imaginària
Uns han creat una fàbrica per elaborar cola a partir de llet de vaca i d'altres, una altra per fabricar guix amb carbonat de calç com a matèria primera. Els alumnes de vuit centres de secundària del Tarragonès van presentar ahir els projectes amb què han estat treballant els darrers mesos. Han hagut d'enginyar-se-les per dissenyar i presentar un projecte que tenia unes bases molt clares: en un escenari concret, una illa, s'havia d'instal·lar una fàbrica de guix o de cola definint aspectes com ara la situació, els càlculs de la producció, el procés, les instal·lacions, l'obtenció de les matèries primeres i la gestió dels residus, entre molts d'altres. Ho van treballar a classe i ahir va arribar el moment de presentar-ho davant d'un jurat d'experts. Les alumnes de quart d'ESO de l'IES Marta Mata de Salou Alba Roblas, Carlota Obré, Cristina Sáez i Estíbaliz García defensaven el seu projecte, Divercola: «Barregem la llet de vaca –que ja s'utilitzava per fer cola de fuster fa dècades– amb el vinagre i la resta, el xerigot, el vendrem com a pinso», deien. En la seva presentació, les joves havien de respondre a les preguntes sobre com farien el tractament d'aigües residuals o plantejar-se, per exemple, que si utilitzaven la llet de vaca per fer cola tindrien menys llet per al consum dels habitants de l'illa. Però els escolars ho tenien tot, o pràcticament tot, previst: el nombre de persones que podrien contractar, les fonts d'on traurien l'energia, què en farien dels residus i si comercialitzarien els excedents. I havia grups encara més agosarats. Sara Lasheras, Laura Moix, Judith Bello i Arantxa González cursen quart d'ESO al SES Sant Salvador i van pensar en tots els detalls per tal que la fàbrica de producció de guix que van dissenyar fos el màxim de sostenible possible. Plaques solars, una dessalinitzadora i un parc eòlic marí, del qual van fer una maqueta, van ser alguns dels recursos que van projectar. I fins i tot es van haver de plantejar, a preguntes del jurat, què farien els dies que no hi hagués prou vent.
La iniciativa neix del projecte APQUA (Aprenentatge dels Productes Químics, els seus Usos i Aplicacions), un recurs educatiu de la URV que se centra en els productes i els processos químics. Junt amb l'AEQT (Associació Empresarial Química de Tarragona) van tirar endavant un curs de formació per al professorat de secundària i de batxillerat en el qual es va presentar un mòdul sobre sostenibilitat. En el curs van subministrar material experimental als professors per tal que es pogués aplicar el mòdul a l'aula, i va ser així que va arrencar la proposta, en la qual han participat catorze centres tot i que només vuit han presentat els seus treballs: «És un projecte que desperta vocacions científiques en un moment on es fa evident que en fan falta», explica Carles Lozano, el coordinador de difusió i desenvolupament d'APQUA. Ahir, a punt d'acabar la presentació dels projectes, coincidia amb els membres del jurat (representants de l'AEQT, APQUA i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Química de la URV) en el bon nivell dels treballs, tenint en compte a més que n'hi havia de tercer i quart d'ESO, que ben just han tocat les matèries de química i física. Lozano explica que s'ha fet una aproximació experimental, «han pogut manipular», i, a més, «s'ha contextualitzat el que s'explicava», és a dir, se'ls ha fet conèixer que allò que se'ls explica «té una utilitat real». És un projecte que fomenta el treball en equip «i el vessant pràctic», apunta. La iniciativa va de bracet, diu Lozano, «amb el treball basat en competències que es promou des de l'ETSEQ», i d'adapta al nou sistema educatiu català i a la crida de promoure les vocacions científiques que fa la comunitat europea. Cada membre de l'equip guanyador rebrà un ordinador portàtil com a premi.