Economia

Taula rodona

Fòrum Femcat

A les patronals, empresaris

El directiu de La Farga insta els seus col·legues a renovar els òrgans de govern de les organitzacions que els representen

L'ample de via europeu i millores en la política energètica, demandes consensuades

Malgrat tot,hi ha empreses que funcionen
i Mango llançarà el 2013 dues noves marques

Trencant el silenci que massa sovint envolta situacions incòmodes com ara l'escàndol Díaz Ferrán, ahir el conseller delegat de La Farga Group, Oriol Guixà, es va atrevir a fer autocrítica i denunciar davant els seus col·legues la passivitat del món empresarial. “Casos com els de la CEOE i Mario Conde als anys noranta generen una animadversió cap al món empresarial molt dolenta; el que hem de fer és agafar les maletes i anar a dirigir els òrgans de govern de totes les institucions de representació empresarial perquè, si no ens en fem càrrec els empresaris, ens enfonsaran”, va advertir. Guixà va fer la crida durant la sisena edició del Fòrum Femcat, associació de la qual és soci i que ja va intentar –sense èxit, va guanyar el repetidor Joan Rosell– col·locar el seu primer president, Joaquim Boixareu, al capdavant de Foment del Treball.

Per Guixà, el problema va més enllà de qui dirigeix una o altra patronal. “Per què hi ha tantes organitzacions? Els que hi són defensen la poltrona; només en necessitem una”, va reflexionar per continuar assenyalant els pals a les rodes amb els quals es troba el teixit productiu: una justícia que va amb deu anys de retard, una normativa laboral que encara protegeix massa el treballador –“i no el lloc de treball”– i una política industrial que no té en compte les peculiaritats del sistema català. “El govern espanyol no pot defensar els interessos de la indústria catalana perquè el seu model és totalment diferent, pensa en les grans corporacions perquè és el que hi ha a Madrid i no en les pimes”, va resumir tot deixant clar: “I no ho plantejo des d'un punt de vista polític.”

La Farga Group, una multinacional especialitzada en la transformació del coure amb seu a les Masies de Voltregà, va facturar l'any passat 1.300 milions d'euros. La companyia era una de les tres convidades per parlar de Catalunya i la seva capacitat per mantenir i atraure inversions en un acte moderat per l'exconseller i professor de l'Iese Antoni Subirà. En representació de BASF, el vicepresident comercial del grup, Carles Navarro, va lamentar els dos punts febles que apareixen en tots els debats empresarials: els errors en política energètica i el dèficit d'infraestructures, sobretot pel que fa al desitjat ample de via europeu. Les mancances –va recordar– fan que a l'Estat el transport per ferrocarril de productes químics amb prou feines suposi el 2%, contra el 20% de la resta d'Europa. El director de responsabilitat social corporativa de Mango, Xavier Carbonell, també va reclamar la connexió amb l'ample internacional.

Nous projectes pel 2013

Malgrat tot, els tres directius van lloar el bon ecosistema productiu de Catalunya i els esforços per vincular universitat i empreses, entre altres aspectes. En temps de crisi, no tot són males notícies i ahir Mango va anunciar que l'any que ve llançarà una nova línia de roba infantil i una altra de roba íntima i d'esport per a la dona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.