Lleida comença la campanya de la fruita amb més feina i amb els mateixos temporers
El govern descarta donar veus perquè la majoria de pagesos ja han contractat el personal
Augmenta el nombre de desocupats que sol·liciten feina al camp
Les comarques de Lleida comencen la campanya de la fruita i les institucions ja tenen el dispositiu a punt, amb una previsió d'una collita més abundant, sobretot en fruita d'os (préssec, nectarines, paraguaians...), però que es recol·lectarà amb els mateixos efectius que l'any passat. El delegat del govern a Lleida, Ramon Farré, va explicar que el 2012 es van signar uns 13.000 contractes, una quantitat que enguany preveu que es repeteixi. L'augment de feina comportarà, per tant, contractes més llargs.
El delegat també va descartar donar veus, fet que cada estiu es repeteix, amb immigrats que busquen feina, molts d'ells, en situació irregular. Aquesta situació disminueix i Farré va recordar que la major part dels pagesos ja ha fet la contractació, ja que la repeteix cada any amb la mateixa gent que ja té formació, i coneix el pagès i la seva explotació.
Segons fonts de la Generalitat, es preveu que la campanya sigui tranquil·la i de plena normalitat. Això no obstant, tant Ramon Farré com la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, van reconèixer l'interès creixent de desocupats per voler treballar al camp. Fins ara les campanyes oficials per oferir feina de temporer havien fallat perquè molts desocupats preferien cobrar l'atur abans que desplaçar-se a Ponent per collir fruita. Ara molts desocupats ja han esgotat prestacions i subsidis i sol·liciten aquesta feina, tot i que sigui temporal.
En aquest sentit, Manso va recordar que han reduït el contingent de contractacions en origen, i que van passar dels 547 del 2011 a 432 de l'any passat, i en la durada dels contractes ja que, de 9 mesos de durada màxima passen a 7. L'objectiu és afavorir la contractació de desocupats.
La Diputació de Lleida va confirmar, pel seu cantó, que tornarà a subvencionar el personal que els ajuntaments necessiten per al servei d'informació i contractació de temporers i per a la gestió d'allotjaments. Aquesta subvenció serà d'uns 40.000 euros i el 2012 se'n van beneficiar 30 consistoris.
Igualment, ja s'han activat els dispositius especials de seguretat, amb més efectius de Mossos d'Esquadra, sobretot al Baix Segrià, que ara comença la campanya, i en els controls d'estrangeria que fa la Policía Nacional. Aquests controls policials estaran actius fins a principi de setembre.
LES XIFRES
L'Estat vol dades ‘catalanes' per lluitar contra el frau
La subdelegada del govern estatal a Lleida, Inma Manso, va reclamar a la Generalitat la transferència de les dades de la Declaració Única Agrària (DUN) de tots els agricultors per tal d'entrecreuar-les amb les de la Seguretat Social de què disposa l'Estat. D'aquesta manera, segons la subdelegada, es podria comprovar si hi ha frau en les contractacions de temporers.
No obstant això, el delegat Ramon Farré es va mostrar molt reticent a la cessió d'aquest banc de dades important. Farré no va voler polemitzar públicament amb Manso en una reunió amb alcaldes i sindicats agraris, i es va limitar a dir que estudiaran si aquesta transferència de dades és factible sense vulnerar les normes de protecció de dades. Farré va insistir que s'ha eradicat la vella tradició en què el pagès anava a la plaça del poble cada matí a buscar mà d'obra. Tot i això, els equips d'inspecció de treball faran els controls habituals per les finques.