Economia

Tant

X

Per què cal rehabilitar edificis?

La rehabilitació d'edificis i la realització de reformes interiors són de les poques activitats que s'han mantingut mínimament en la castigada construcció. D'obra nova, res de res, i ens en podem continuar oblidant durant uns anys. Pel que fa a la rehabilitació, malgrat que s'entrevegi una certa recuperació econòmica i que el parc d'habitatges s'estigui envellint, difícilment tindrà un creixement significatiu si no hi ha una actuació pública decidida. En un recent informe de Pimec es destaca la necessitat d'un programa públic de rehabilitació d'un gran abast (concretament se'n proposa un de 500 milions d'euros), amb els beneficis que comportaria i la incidència que podria tenir en l'economia.

Es proposa un programa centrat a donar suport a aquella rehabilitació justificada per motius d'interès públic i d'equitat. Més específicament en obres que actuen sobre la seguretat dels edificis (estructura, elements exteriors...), sobre l'accessibilitat (rampes, ascensors...) i sobre l'eficiència energètica (aïllaments, caldereria, plaques solars...). Els avantatges de rehabilitar són bàsicament dos: milloraria la qualitat de vida dels seus estadants i, d'altra banda, es reduiria el consum energètic i la contaminació. El més singular del cas ve des del punt de vista econòmic. Suposant una subvenció del 50% del cost de la rehabilitació, un programa de 500 milions d'euros tindria un cost zero per a l'administració. Per què? Doncs perquè amb l'activitat generada s'obtindrien uns recursos equivalents, en concepte d'IVA, IRPF, cotitzacions socials, estalvis en prestació d'atur, impost sobre societats i taxes i impostos en la construcció. Tot plegat amb un avantatge gens menyspreable en un país i un sector amb altes taxes d'atur: es generarien 19.000 llocs de treball (11.400 de directes i 7.600 d'indirectes). I cauria l'economia submergida.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia