La plaça de les Neus baixarà al nivell de la rambla després de l'estiu
Les obres formen part de la consolidació de dos nous eixos per a vianants dins de la Vilanova Vella
És l'escenari d'alguns dels moments més intensos i emotius de la festa major de Vilanova i la Geltrú, com ara la renovació del vot del poble i les cercaviles d'ofici; per això les obres de reurbanització de la plaça de les Neus s'han deixat per al final de l'estiu. Aquesta serà una de les intervencions més importants que es deriven de la creació dels dos primers eixos que tindrà el nucli antic, a partir de la llei de barris. L'actuació s'emmarca en l'anomenat «eix verd» i implica la supressió de les escales que caracteritzen la plaça. Després de la festa major es començarà a rebaixar el nivell de la plaça per deixar-la integrada als carrers dels voltants, inclosa la rambla Principal. D'aquesta manera, el govern vol que la plaça guanyi en superfície i accessibilitat, millorant el seu encaix amb l'entorn urbà. En aquest sentit, per superar el desnivell amb l'accés a l'església de Sant Antoni Abat, el projecte inclou una gran escalinata de pedra natural d'entrada al temple.
L'eix verd està format per un itinerari que comença a la plaça de les Neus i acaba a la plaça de les Casernes, passant pel carrer de Sant Pere i la plaça Llarga, fet que implica la reurbanització dels carrers com un gran passeig d'estètica semblant que connecti les dues places.
Les obres tindran un cost d'1,1 milions d'euros, amb els quals es farà el condicionament dels carrers i treballs d'adequació de les instal·lacions, el soterrament del cablejat per al nou enllumenat públic, així com la renovació del mobiliari urbà i l'enjardinament d'alguns espais.
L'execució d'aquest projecte començarà a mitjan agost i es preveu que les obres estiguin acabades al cap de nou mesos, de la mateixa manera que l'anomenat eix 3, format pels carrers dels Horts, de Josep Anton Marquès i de la Bomba. En aquest segon itinerari s'hi preveu l'eliminació del trànsit de vehicles, perquè la pavimentació es farà a un sol nivell. Amb un pressupost de 460.000 euros, també se soterraran els contenidors d'escombraries i es farà un estudi de l'encaix amb carrers i places ja reurbanitzats, així com una valoració dels edificis de catàleg.
Per l'any vinent, el govern local preveu l'execució dels tres eixos restants amb l'objectiu que el projecte d'intervenció integral al nucli antic estigui enllestit l'any 2010: l'eix 1, que abasta els carrer Fossar Vell, Església i Palmerar i les places de l'Arxipreste Llorenç Garriga, Llarga i del Pou; l'eix 2, que unirà el carrer Major i la plaça Llarga, i l'eix 4, que intervé sobre els carrers Sant Josep, Hospital, Joaquim Mir i Ametller. Els eixos s'han dissenyat a partir de conceptes culturals, paisatgístics i artístics que els fan de nexe. L'empresa municipal PIVSAM posarà a licitació les obres durant la primera quinzena de juny.
Preocupació per la mobilitat
El consell assessor del nucli antic, format per polítics, tècnics, professionals i agents econòmics, i representants d'entitats, s'ha reunit aquesta setmana per repassar el procés que ha seguit el pla de millora urbana del Cap de Creu. Després que en el ple de gener es desafectés aquest sector perquè rebés un tractament semblant a la reurbanització del nucli antic, el consell va servir per informar els agents socials i econòmics del procés i per revisar les al·legacions presentades als plans, que posen en dubte aspectes relacionats amb la mobilitat, la pavimentació i l'enllumenat del sector. Pel que fa a la mobilitat, l'Ajuntament vol ampliar les zones de pacificació del trànsit i està estudiant instal·lar càmeres de control de la mobilitat en lloc de les actuals pilones, ja que s'ha constatat que són poc eficaces. Pel que fa a la pavimentació, la reurbanització inclou l'eliminació de les voreres.