La contraportada
Un dinar i per postres, el Vinseum
El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya engega el 14 de juny una nova proposta enoturística: un menú degustació al restaurant MerCat i una visita al museu, o a l'inrevés
El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, el Vinseum, ja en el registre oficial dels museus catalans, mostra des de fa temps una prefiguració de la seva mostra mentre es va construint la que serà la nova imatge d'aquest museu del vi que va néixer ara ja fa 75 anys. La mostra s'estructura sota diverses preguntes per fomentar la reflexió del visitant, que acaba per veure, al final del recorregut, la relació entre el territori i la copa de vi, aquella sobre la qual es pregunta l'equipament. El cuiner Oriol Llavina, el xef dels restaurants El Cigró d'Or de Gelida i MerCat de Vilafranca del Penedès, i la direcció del Vinseum han fet un pas més i han creat un menú que relaciona cada àmbit temàtic per acabar reptant el visitant a la taula igual que a dins del museu. El resultat de tot plegat és el Menú Vinseum, la darrera proposta cultural i enogastronòmica que pretén reforçar el turisme de la zona i la difusió del museu, que es posa en marxa dimarts que ve.
Es proposa al visitant una entrada per descobrir el museu, una copa gravada i un menú degustació especial al restaurant MerCat i, com a ressopó, descomptes per fer durant un període de mig any diverses activitats enoturístiques a un preu més reduït. L'oferta, que s'ofereix a un preu tancat de 35 euros, deixa a l'elecció del visitant l'ordre de l'oferta, primer dinar i després de tastar el vi fer la visita o fer-ho a l'inrevés, tot i que l'ordre dels factors sí que altera el resultat. Potser el més indicat seria visitar l'exposició amb l'estómac buit i el cap ben clar per després assaborir el gustos dels plats i dels vins ben entaulats, però l'elecció sempre és del comensal-visitant. Quan s'asseguin a la taula, que sàpiguen els amants de la cultura del vi que es trobaran un assortiment de llonganissa, bacallà i escabetx, una sopa de most amb pa d'espècies i foie gras, un lluç amb verdures i xarel·lo o bé una cua de bou amb vi sumoll negre i patata, i per postres, una pasta sablé amb crema d'aiguardent i el seu sorbet. El menú traspua vi per tots els costats, per això es recomana fer primer la visita. En tot cas, les possibilitats són àmplies: es pot dinar o sopar al MerCat, qualsevol dia de la setmana dins dels seus horaris habituals (dinars: de dimarts a diumenge; sopars: de dijous a dissabte) i visitar el Vinseum qualsevol dia de la setmana dins dels seus horaris habituals (de dimarts a dissabte de 10 h a14 h i de 16 h a 19 h i diumenges i festius de 10 h a 14 h). El client rebrà una capsa on trobarà la copa, una còpia del menú, el llistat dels vins i caves que es podran degustar al restaurant i també un carnet que, a més de ser una entrada per al museu, durant sis mesos permetrà gaudir d'avantatges a moltes altres activitats enoturístiques de la zona que es presentaran en el web del museu. La cultura entra pels sentits, diuen. I si té bon gust, millor.