Maresme
I la pesta va tornar a marxar d'Arenys
La població maresmenca celebra un any més la festivitat dedicada a sant Roc, que va eradicar l'epidèmia al segle XVI
Un grup de joves qüestiona el caràcter religiós de la trobada, que creix en participació
a conèixer la festa
a l'exterior o mantenir
un caràcter local
Explica la història que a les darreries del segle XVI la població d'Arenys de Mar estava afectada per una important epidèmia de pesta, que era la causant de centenars de morts. Els arenyencs, desesperats, van demanar ajuda a sant Roc, que, amb aigua perfumada, va aconseguir guarir els malalts i allunyar la malaltia del municipi. Des d'aleshores, els arenyencs rememoren aquesta gesta en la tradicional festa dels macips i les macipes, que cada 16 d'agost ruixen a tothom amb aigua de colònia, tal com va fer el sant al seu dia.
L'increment del nombre de joves que participen en el ritual ha estat extraordinari i ahir eren prop de 150 els macips que, amb la faixa vermella i picarols a les espardenyes, anaven ballant pels carrers d'Arenys de Mar cridant “Sant Roc gloriós” i remullant a tothom amb l'aigua de les almorratxes, un recipient de vidre amb quatre brocs ornats amb branques d'alfàbrega. “Estem contents de l'augment de la participació”, destacava l'alcalde del municipi, Estanislau Fors (CiU). En la mateixa línia es manifestava el president del Patronat de Sant Roc, Aitor Sampere, que hi afegia: “Arenys és avui més arenyenca que mai.” “En poc més de dos anys, hem quadriplicat el nombre de macips, avui l'església era plena a vessar”, va resumir Sampere. Des de fa uns anys, s'accepta la presència de dones entre els macips, però ara, amb aquest debat totalment superat, sorgeix una nova polèmica, ja que un grup de joves del municipi vol desvincular la festa del seu vessant més religiós. “Entenem que fer teatre en una església, malgrat que quedi molt maco veure els bancs replets de macips i macipes, és una falta de respecte total i una mostra d'hipocresia important”, explica el manifest publicat per aquest grup de persones, que demanen poder formar part del ritual sense haver de passar per l'ofrena religiosa, una condició indispensable actualment per ser macip. “És impossible destriar la festivitat del seu caràcter religiós”, explica l'alcalde. “És una qüestió delicada, la vàrem votar en assemblea i va guanyar per majoria folgada mantenir la tradició”, hi afegeix Aitor Sampere. Durant la cerimònia religiosa d'ahir, el mossèn Joan Pujol va recordar que “la festa de Sant Roc és de tots, no només d'uns quants”.
En el rerefons d'aquesta polèmica, però, s'hi amaga un debat més profund sobre quin ha de ser el futur de la festa dels macips. El consistori vol impulsar-la, donar-la a conèixer fora del municipi i, fins i tot, l'alcalde ha arribat a marcar-se un objectiu ambiciós. “Volem que sigui la Patum d'Arenys”, ha dit. Per això, s'ha ampliat el calendari d'actes i s'han editat fullets explicatius de la festa. En canvi, els contraris denuncien que aquesta voluntat de traspassar les fronteres municipals va en detriment de l'essència de la trobada. “Si té una peculiaritat, és que és una festa local, del i pel poble, a petita escala, i això és el que la fa especial”, diuen.