Política

Ridao veu un “signe de debilitat” que davant reptes difícils s'esculli un independent

El secretari general d'ERC confessa que hauria preferit que el nou president hagués fet confiança als diputats que han treballant durant 4 anys a Madrid

El precandidat republicà veu en l'oferiment de coalició de SI una “regressió infantil a l'independentisme”

El secretari general d'ERC i precandidat a les eleccions generals, Joan Ridao, considera que escollir necessàriament un candidat extern al partit per afrontar unes eleccions o un repte difícil és “un signe de debilitat”. Ridao respecta “moltíssim” la decisió d'incorporar independents, però defensa “l'autoestima” dels militants de cada partit “i també dels d'Esquerra”. El precandidat republicà competirà amb Alfred Bosch per liderar la llista al Congrés dels Diputats el proper 17 de setembre. Aquell mateix dia Ridao deixarà de ser secretari general del partit per donar pas a la nova direcció, encapçalada per Oriol Junqueras i amb Marta Rovira de secretària general.

Tot i que Alfred Bosch -que actualment no té carnet del partit- és el candidat escollit pel futur president i ha estat avalat per més del 20% de la militància i per més del 40% del Consell Nacional, Ridao no creu que parteixi amb “desavantatge” en les primàries. L'actual secretari general del partit va aconseguir els avals mínims per presentar-se tant del Consell Nacional com de l'executiva i confia que la campanya es desenvolupi “sense cops de colze”. L'actual diputat del partit a Madrid farà “una campanya en positiu” en la qual es dedicarà a explicar el projecte de continuïtat que proposa. “Hauria preferit que el nou president hagués fet confiança als diputats que hem estat treballant els darrers 4 anys a Madrid”, ha afirmat en referència a Joan Tardà, Francesc Canet i ell mateix. “Defenso la feina ben feta. ERC ha recuperat visibilitat a Madrid”, ha observat.

Del seu rival a les primàries s'ha limitat a dir que no coneix “massa” les seves propostes i que no s'ha plantejat anar de número 2 a la seva candidatura, oferiment que li va plantejar Oriol Junqueras. “Si no guanyo les primàries seré un militant de base més del partit. No m'he plantejat anar de número 2 a la seva candidatura”, ha assegurat.

El perfil més independentista d'Alfred Bosch contrasta amb la voluntat de Ridao de fer compatible “l'objectiu independentista” amb una Esquerra que es preocupi “del dia a dia de la gent” i de la participació a les institucions catalanes, però també de l'Estat. “Fa 20 anys ERC era la única que agitava la bandera independentista. Avui hi ha moltes funcions que les fan altres associacions”, ha assenyalat.

Atac a la llengua

Ridao està convençut que la propera legislatura serà “difícil” per a Catalunya. “L'atac contra la llengua forma part d'un ofensiva més gran del PSOE i del PP per eliminar l'autogovern de les Comunitats Autònomes. Assistim a un escenari que deixa molt clar que l'únic subjecte polític per als partits espanyols és Espanya”, ha lamentat el secretari general republicà.

A més, el precandidat republicà critica que CiU mantingui la col·laboració “estreta” amb el PP. “És el PP el que va recollir 4 milions de signatures contra l'Estatut i el que va presentar el recurs constitucional”, ha recordat.

Segons Ridao, el partit aspira a mantenir els resultats del 2008. “Crec que és factible aconseguir 2 diputats per Barcelona i 1 per Girona”, ha indicat en referència a les darreres enquestes del CIS. El context polític, amb un Partit Popular com a probable vencedor de les properes eleccions amb una àmplia majoria segons les enquestes, obre “més opcions” per a ERC. “L'escenari polític que s'està obrint al voltant de l'ofensiva contra la llengua i del desballestament de l'estat autonòmic li dóna a ERC més oportunitats que no tenia fa uns mesos”, ha apuntat el precandidat d'Esquerra.

Rebutja la coalició amb Solidaritat

“No em correspon a mi excloure ni apostar per determinades candidatures”, ha reconegut Ridao, que deixa en mans del partit la configuració d'una possible coalició electoral. En tot cas, el secretari general d'ERC considera que alguns dels aspectes de l'oferiment que Solidaritat ha fet arribar a Esquerra per anar junts el 20-N “plantegen una política de gairebé regressió infantil de l'independentisme”.

Al seu entendre, la proposta de “deixar els escons buits” a Madrid no és bona, ja que l'experiència ha demostrat “la importància que té ser presents a les institucions”.

En comptes d'una coalició independentista al Congrés, Ridao opina que seria més rendible traslladar-la al Senat. “Seria bo un grup independentista al Senat”, ha indicat. Un grup en el qual tindrien cabuda diferents forces polítiques independentistes i que suposaria el trencament de l'actual acord d'entesa entre ERC, PSC i ICV-EUiA.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.