Societat

Els ‘drets' d'Albiol

L'alcalde de Badalona fa retirar part dels bancs públics del barri de la Salut per evitar que grups d'immigrants s'hi reuneixin de nit

També elimina tres fonts al·legant que els gitanos romanesos s'hi rentaven

Alguns veïns de la part alta del barri de la Salut, a Badalona, fa dies que surten de casa amb un cartró sota el braç. “És per no tacar-me els pantalons”, justifica el jubilat Luis Granero. “L'últim se'l van emportar abans-d'ahir i, des d'aleshores, sec al carrer o descanso dret”, diu. El veí fa referència a una de les darreres mesures del govern de Xavier García Albiol (PP): la retirada dels bancs d'alguns carrers de la Salut per evitar concentracions, sobretot a les nits, dels col·lectius d'immigrants que provoquen el recel del veïnat.

Oficialment, el PP nega que aquest sigui l'objectiu de la mesura. “Hem elaborat un estudi i estem redistribuint els bancs en funció de les necessitats de cada zona. També volem substituir els models més antics”, indica Daniel Gràcia, responsable de Via Pública, ignorant que alguns dels bancs retirats només tenien mig any. Veïns de la Salut que sintonitzen amb la iniciativa, però, revelen que han estat informats en un altre sentit. Alguns d'aquests, fins i tot, van donar suport a una campanya recent de recollida de firmes que pretenia forçar l'anterior govern local (PSC, CiU i ERC) a eliminar els bancs i evitar segons quines concentracions. La campanya la va liderar l'actual coordinadora del PP al barri de la Salut, Julia Sánchez. “Els immigrants atapeïen els seients i s'estaven fins a la matinada fent soroll”, explica Manuel Pérez, veí de la Salut, que admet: “És el que volíem.” “Abans els bancs estaven bruts i nosaltres –assenyalant els altres jubilats– no teníem lloc.”

Tot i això, hi ha qui opina que la mesura és dràstica. “Fa quatre dies que van col·locar els bancs nous al carrer Víctor Balaguer i ara se'ls emporten”, subratlla Isabel Fernández.

Sense bancs a Sant Roc

La mesura de retirar bancs s'ha fet extensiva al barri de Sant Roc, on les queixes també les provoca una part de la població autòctona. Allà s'han tret bancs que només tenien un parell d'anys, i per això l'associació de veïns descarta que s'hagin retirat amb voluntat de reemplaçar-los. El seu president, excàrrec de confiança de CiU durant l'anterior mandat, Diego Justicia, assegura desconèixer els motius que han portat els populars a retirar aquests bancs. A més, segons diversos veïns, els carrers seleccionats “ni tan sols són un focus habitual de conflicte”. Les germanes González, la Francisca i l'Antonia, prenien abans la fresca als bancs del carrer d'Almeria, just davant de casa. Totes dues es desplacen amb l'ajuda d'unes crosses, així que ara estan molestes amb la decisió del govern. “Allà només hi sèiem quatre iaies, no veig on era el problema”, assenyalen indignades. L'entitat veïnal lamenta que el PP prengui decisions sense comptar amb els veïns (“tot i que l'alcalde es va comprometre a fer-ho”, reivindica Justicia) i assegura que, si més no en el cas de Sant Roc, la desaparició dels bancs només perjudica la gent gran, ja que els col·lectius que són més sorollosos “no necessiten aquest mobiliari urbà per reunir-se i crear molèsties”. Una prova d'això, segons es pot constatar in situ, són els grups de cadires que es poden veure a determinades places i que fa servir principalment població autòctona.

LA XIFRA

34
bancs que hi havia a Sant Roc ja han estat retirats. Eren als carrers Vélez Blanco i Almeria

A la Salut, també sense fonts

El nou govern de Badalona també ha decidit eliminar tres fonts del barri de la Salut. El regidor de Via Pública de l'Ajuntament de Badalona, Daniel Gracia, admet que, en aquest cas, la decisió és fruit del “mal ús” que el col·lectiu de gitanos d'ètnia romanesa –que es concentren habitualment a determinats punts del barri– feien d'aquests dispositius públics. “Hem constatat que les fonts públiques les feien servir per rentar-se”, assegura l'edil del Partit Popular, que s'estrena a l'Ajuntament. El responsable de Via Pública avança que el govern municipal està estudiant “solucions” que permetin als veïns poder gaudir de les fonts. “Estem mirant de col·locar-ne algunes amb un altre sistema que n'eviti el mal ús”, afegeix.

Els veïns del barri corroboren la versió i s'alegren de la decisió presa. “Aquí es rentaven els peus, venien a buscar ampolles d'aigua per emportar-se'n a casa, rentaven la roba...”, explica Manuel Pérez, veí del barri. Bhanjan Singh Dhami, d'origen hindú i veí des de fa set anys del barri de la Salut, creu, però, que és “injust” que les actituds incíviques “d'uns quants perjudiquin a tothom”. “Jo denuncio aquests comportaments, la brutícia i el malbaratament de l'aigua, però la solució no és que la resta no puguem fer ús d'aquests serveis”, lamenta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.