Imatge inèdita de Josep Pla
La Càtedra de la UdG rep una filmació desconeguda de l'escriptor davant el paisatge de Pals
Són només trenta-set segons justos de filmació, però n'hi va haver prou perquè Josep Pla es fes present a la inauguració del seminari Coses vistes, coses llegides amb una intensitat sorprenent. Acostumats a la imatge fixa de l'escriptor, aquest film fins ara desconegut que la família del crític teatral i realitzador Juli Coll Claramunt ha cedit a la Càtedra Josep Pla de la Universitat de Girona fa reviure l'autor en un dels seus paisatges més estimats, el Pedró de Pals, des d'on assegurava que s'obtenia la millor vista de l'Empordà. En el film, sense so i presumiblement de finals dels anys seixanta, Pla es presenta quasi desafiant davant la càmera, amb una expressió mig sorneguera, esperant les indicacions de Juli Coll sense deixar de mirar fixament l'espectador, fins que de cop fa un gest ample amb el braç per desviar l'atenció cap al paisatge del fons, que comença a assenyalar i descriure amb desimboltura a un interlocutor invisible.
Xavier Pla, director de la Càtedra de la UdG, va explicar que aquesta breu filmació forma part del material que han anat recopilant els últims mesos arran de la crida que van fer tant a particulars com a institucions per localitzar documents relacionats amb l'escriptor. La resposta a la petició ha estat excel·lent, va dir Pla, i s'ha aconseguit recuperar abundant material, en bona part inèdit, des de manuscrits fins a fotografies o dedicatòries, algunes de els quals, va especificar el director de la Càtedra, “són d'una gran agudesa i poden contenir fins i tot un article sencer”. La peça més inesperada és, però, aquest curt de Juli Coll, fill de Camprodon i fundador de la productora Juro Films, amb la qual va rodar Distrito Quinto (1957), adaptació d'una obra de Josep M. Espinàs de gran popularitat. Autor també de novel·les i assaigs, el 1971 va publicar Variaciones sobre el jazz, un exemplar del qual, avui als fons especials de la Biblioteca de Lletres de la UdG, va regalar a Pla amb la dedicatòria: “A Josep Pla, amb el record viu, l'amistat total i el plaer d'enviar-li aquest llibre violent i polèmic”.
El seminari Coses vistes, coses llegides, la primera activitat acadèmica que organitza la Càtedra, va ser inaugurada dimecres pels professors Myriam Boucharenc i Joan Ramon Resina i fins ahir ha reunit mig centenar d'estudiosos del periodisme literari català i europeu dels anys trenta.