La plaça Herenni busca la pau perduda

Paios i gitanos assagen una nova fórmula per millorar els problemes de convivència que es donen en aquest espai d'Hostafrancs

Els veïns n'estan farts. Fa temps que asseguren que suporten, periòdicament, molèsties i actituds incíviques a la plaça que s'allarguen fins ben entrada la matinada. Un horari canalla en què no es estrany topar-se amb grups de nois que converteixen l'espai en un improvisat camp de futbol mentre d'altres decoren impúdicament les parets de les cases o els elements del mobiliari urbà.

El fet que molts d'aquests joves siguin gitanos ha fet disparar totes les alarmes a Hostafrancs. El temor és que aquestes conductes puguin deteriorar una convivència interètnica que històricament ha estat molt sòlida en aquest barri de Barcelona. «En el procés participatiu que es va fer per a la reforma de la plaça vam començar a detectar actituds que vorejaven el racisme. Per això hem decidit intervenir», explica Jordi Clausell, president de l'associació de veïns d'Hostafrancs. L'instrument triat per refer les complicitats i rebaixar la tensió ha estat constituir una taula de convivència, on estan representats veïns directament afectats per aquesta situació de degradació i representants de la comunitat gitana del barri. Fins al dia d'avui ja han fet diverses reunions, en què s'ha constatat que les velles receptes col·loquials que es feien servir per resoldre malentesos a la zona ja han quedat obsoletes. «Abans tots ens coneixíem però el barri ha canviat, ha arribat molta gent nova i la convivència que hi havia abans s'ha perdut», reflexiona l'oncle Amadeu, una de les veus més influents i escoltades dels gitanos d'Hostafrancs, que afegeix que, en aquest nou context social, cal que sigui l'administració qui exerceixi un paper d'àrbitre per posar-hi pau: «Aquestes reunions que fem estan molt bé, però l'Ajuntament hi ha de ser, ja que és qui té els instruments per posar ordre en la situació», rebla l'oncle Amadeu. Fins ara, però, el districte de Sants-Montjuïc no ha pres part en cap d'aquestes reunions, tot i que se l'ha convidat explícitament. Fonts d'aquest organisme s'han limitat a expressar la seva intenció d'afegir-se en aquest procés ja iniciat. Quan i amb quin grau d'implicació, ara mateix és una incògnita.

Vigilància i mediadors

Quan l'administració s'incorpori a la taula de convivència, es trobarà amb un seguit de demandes que els veïns tenen intenció de formular. Per començar, que es reforci la vigilància de la Guàrdia Urbana, ja que, segons alguns dels afectats, quan els truquen, no hi van «mai». En les reunions fetes fins ara també s'ha constatat la necessitat d'implantar equips de mediadors socials a la zona i, de cara a la propera edició de la festa major d'Hostafrancs, també hi ha la proposta de portar a terme un sopar popular a la plaça per reforçar els llaços de convivència. «Es tracta també de parlar, perquè així la gent s'acaba entenent», conclou l'oncle Amadeu.

Més arbres i menys cotxes

Paral·lelament a la tasca social que han iniciat els veïns per intentar pacificar la que també es coneix com a plaça del Sol o dels gitanos, hi ha el projecte de reforma urbanística de l'espai. Una obra que ha de posar les bases per crear un enclavament ciutadà més amable i proper als veïns. Una de les peculiaritats d'aquesta remodelació és que s'ha fet a partir d'un procés participatiu en què un total de 463 persones van formular com volien que fos la fisonomia futura de la plaça. Tot i que els resultats d'aquesta consulta van oferir una amplíssima varietat cromàtica de suggeriments, hi va haver dues demandes molt esteses. En primer lloc, que s'hi incrementin les seves zones verdes i, seguidament, que s'hi limiti la circulació de vehicles, ja sigui convertint l'indret en una illa de vianants o bé instal·lant-hi un paviment de plataforma única. A hores d'ara tot aquest conjunt de propostes són a la disposició d'un arquitecte extern a l'Ajuntament, que s'haurà d'encarregar de modelar un projecte tècnic executiu. Les obres es podrien iniciar el 2010 i el pressupost inicial és de 3,5 milions d'euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.