Experts internacionals coneixen la «singularitat» del Pont del Petroli com a centre de recerca marítima
L'espai, només comparable a alguns dels Estats Units i del Japó, obrirà el dia 14
Sota el nom El Pont del Petroli. Una infraestructura costanera al servei de la ciència i la societat, una vintena de científics i experts en aquest tipus d'infraestructures van visitar ahir Badalona per descobrir in situ les característiques d'aquest pantalà de Campsa, construït als anys 60 i que el proper diumenge, en el marc de la Festa del Mar, s'estrenarà com a centre d'investigació marítima. El director del laboratori d'enginyeria marítima de la Universitat Politècnica de Catalunya, Agustín Sánchez, va explicar-los els valors de l'espai, resumits en una instal·lació que permetrà fer tot un conjunts de mesuraments per controlar l'evolució de bona part de la costa central catalana. «A curt termini, predirem més bé que fins ara tempestes com les succeïdes a finals de l'any passat. A llarg termini, confeccionarem una base de dades per analitzar possibles canvis en el clima», va indicar Sánchez. El professor també va destacar les dimensions del pont –11 metres de fondària i 250 de llargària–, que li atorguen una «singularitat» gairebé «única al món», només comparable a alguns pantalans dels Estats Units, d'Austràlia o del Japó. Països on aquests estudis es realitzen des de fa prop de 30 anys però on, segons Sánchez, no es podran mesurar «tants elements representatius d'un litoral» com a Badalona.
Mar i aire sota control
La infraestructura, que serà visitable per tothom el proper cap de setmana, encara ha de completar-se els propers dies amb la instal·lació d'una estació oceanogràfica i l'acabament del muntatge de l'estació meteorològica. Tot plegat, un espai que controlarà el que succeeix a l'atmosfera –vent, pressió atmosfèrica, temperatura de l'aire i radiació solar– i al mar –onades, corrents i transports de sediments–, i es podrà aprofitar aquesta informació per predir l'erosió de la platja, la qualitat de l'aigua o la magnitud dels corrents i oferir la possibilitat de consultar aquestes dades via internet en temps real.
A banda d'explicar l'objectiu del pantalà, la regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament, Mercè Rius (CiU), va comentar projectes complementaris pensats per dinamitzar l'ús de la instal·lació: d'una banda, i conjuntament amb l'Escola del Mar i l'Institut de Ciències del Mar, difondre entre escoles i instituts un programa pedagògic sobre el seu contingut i, d'altra banda, la construcció d'un escull artificial que surti de l'extrem del pont per incrementar la biodiversitat del litoral i atraure-hi submarinistes. A més de subratllar «l'esforç» realitzat per recuperar l'espai, l'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC), va definir el pont com un «equipament de ciutat de luxe, d'alt valor científic internacional».