Societat
Ciutadans 2.0
Neix un bloc perquè els veïns de Calella facin aportacions sobre la ciutat
Es fan arribar a l'Ajuntament perquè les tingui en compte
Una càmera, un correu electrònic i sentit cívic. No fa falta res més per participar en la nova iniciativa que fa poc més de dos mesos que funciona a Calella, al Maresme. Dos veïns del municipi, Carles Pascual i Xavier Dosil, van tenir la pensada de posar a l'abast dels calellencs una eina d'internet àgil per implicar-los en el dia a dia de la població. En el bloc, anomenat Calellòmetre, s'afirma que allà on no arriba la brigada de l'Ajuntament, arriba el ciutadà, i el seu funcionament és molt senzill. “Qualsevol aportació feta amb un esperit positiu és benvinguda, des de la persona que avisa d'una pilona torçada fins a la que alerta d'un forat al carrer o d'un llum fos en una plaça”, diu Pascual, que insisteix que el bloc “no és cap espai de denúncia ni de queixa”. “Qui s'adreça al Calellòmetre ho fa perquè se sent partícip de l'espai públic de la ciutat i vol millorar-lo, no limitar-se a criticar”, destaca l'autor del bloc.
En tot cas, però, tots els comentaris són revisats i es demana als participants que es donin a conèixer amb nom i cognom “per reforçar els lligams del col·lectiu”. Totes les aportacions es fan arribar directament a l'Ajuntament, que ha rebut amb satisfacció la iniciativa i l'ha afegit com a bàner al seu web. Els temes es mantenen en l'estadi de pendents fins que són solucionats. “El mateix Ajuntament informa que s'ha resolt l'anomalia o són els mateixos veïns els que expliquen que el problema ja no hi és”, apunta Pascual. L'espai també disposa de l'apartat M'agrada, on es recullen accions o fets positius que s'han dut a terme al municipi, i de l'apartat Tinc una idea –incorporat recentment–, on la gent fa propostes realistes sobre com es podria resoldre amb més o menys encert una situació concreta.
En aquest breu període de funcionament, el fenomen Calellòmetre comença a escampar-se, la mitjana mensual de visites s'acosta a les 1.000 i va augmentant. Carles Pascual es mostra eufòric amb els resultats i defensa la utilitat d'aquesta eina en un món en què es dóna cada cop més valor a la resposta immediata. “Ser ciutadà no vol dir només limitar-te a viure en un indret, sinó que demana participar en tot allò que fa més rica una comunitat”, afirma el responsable del bloc.