salut
Clam dels professionals de l'ICS contra la privatització
Els plans de Salut de fragmentar l'ens públic en diverses empreses generen desconfiança entre els treballadors
La conselleria reitera que no es preveu l'entrada de capital privat a l'organisme
A la batalla contra la retallada salarial que l'Institut Català de la Salut (ICS) vol aplicar als treballadors abans que acabi l'any, s'hi ha afegit un nou front: el temor que el govern acabi fragmentant l'entitat en una vintena de petites empreses i que s'obri la porta a l'entrada de capital privat dins de la nau capitana de la sanitat pública.
Tot i que des de la conselleria han negat de totes les maneres possibles que existeixi cap pla per privatitzar l'ICS, el miler de professionals que ahir es van concentrar davant del departament van deixar ben palesa la seva desconfiança pel que fa al futur d'aquesta empresa pública, que aplega més de 40.000 treballadors i que gestiona vuit grans hospitals i el 80% dels centres d'atenció primària (CAP). El missatge del president, Artur Mas, que assegurava dimecres al Parlament que “l'ICS no es privatitzarà” tampoc no ha calmat els ànims.
El director gerent de l'ICS, Joaquim Casanovas, sí que ha admès que Salut estudia, entre altres opcions, la possibilitat de fragmentar l'organisme en diverses empreses públiques. Cada hospital o grup de CAP funcionaria com a empresa que gestionaria el seu propi pressupost, però sempre “sota el paraigua de l'ICS” i amb l'objectiu de buscar la “màxima participació” dels professionals sanitaris. Casanovas va assegurar que “l'ICS és una empresa pública i ho continuarà sent”, tal com estableix la llei de 2007. Aquesta norma parla de descentralització, però, de fet, és el projecte de llei d'agilitat i reestructuració administrativa (una de les parts resultants de la polèmica llei òmnibus, encara pendent d'aprovació) el que preveu la possibilitat de dividir l'ICS en diversos ens jurídics.
El secretari d'Estratègia i Coordinació de Salut, Francesc Sancho, va reiterar ahir que “no entrarà capital privat a l'ICS”. “Ni ho pretenem ni està en estudi”, va afegir.
La Franja reclama ser atesa a l'Arnau de Lleida
Alcaldes de la Franja de Ponent van insistir ahir a reclamar un acord entre Catalunya i Aragó per continuar sent atesos a l'hospital Arnau de Lleida i evitar llargs desplaçaments a Barbastre.
Penjada de cartells a l'hospital de Tortosa
Els treballadors de l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa van fer una penjada massiva de cartells a l'interior de l'hospital per informar els usuaris sobre les retallades i com a mostra de suport a la mobilització del personal de l'ICS a Barcelona. Cinta Sarroca, de la junta de personal, va informar que el 31 d'octubre i el 5 de desembre seran dies de “festa obligada” en aquest centre hospitalari.
Ruiz aposta per la col·laboració pública i privada
El conseller de Salut, Boi Ruiz, va participar ahir en una taula rodona a Esade amb els seus homòlegs del País Basc, Galícia i el País Valencià, en la qual van apostar per la col·laboració pública i privada en sanitat.
El PP salva les retallades
El PP va evitar ahir amb la seva abstenció al Parlament que prosperés una moció del PSC que demanava al govern posar fi a les retallades previstes en la sanitat pública per a l'últim trimestre del 2011. El ple del Parlament s'havia de pronunciar sobre dues mocions relacionades amb les retallades, una dels populars i una altra dels socialistes, cosa que va donar lloc a una infinitat de negociacions d'última hora. Finalment, el PP va aconseguir tirar endavant la seva proposició, després de consensuar-la amb CiU i a canvi de tombar la moció socialista. La moció del PP insta el govern a presentar en vint dies un informe en què s'avaluïn els efectes de la reordenació dels serveis sanitaris.