Pioneres a vestir-se d'uniforme
El 1979 era notícia que cinc noies volguessin entrar a la Policia Municipal de Girona. Actualment les dones estan integrades en tot tipus de cossos policials, però encara són minoria en els comandaments
El 1979 el fet que cinc noies optessin a entrar a la Policia Municipal de Girona era prou novetat per ocupar una pàgina sencera a El Punt. De fet, va ser una informació que va tenir un seguiment notable: primer, a l'octubre, es va informar que tretze dones hi eren aspirants (de les 30 que s'hi havien presentat algunes van ser descartades de seguida per no complir els requisits); un mes després es va donar una extensa informació del dia de l'examen, quan ja només quedaven cinc dones candidates, i finalment es va publicar que només dues havien passat la prova (tampoc la majoria d'homes va superar-la: van aprovar 11 dels 23 candidats masculins).
Les informacions deixaven clar que això era històric a la capital de la demarcació però que «a altres ciutats de la Costa Brava ja fa temps que la Policia Municipal gaudeix de dones que estan al carrer dirigint el trànsit, patrullant i realitzant tota mena de feines que fins ara només feien els homes». De fet, l'Ajuntament de Girona sembla ser que de moment no s'atrevia a tant: «No es facin il·lusions els que pensin veure ben aviat dones al carrer regulant el trànsit», explicava el primer article, que incloïa declaracions del cap de la Policia Municipal, Pere Serra: «En principi les dones es dedicaran a la feina del radiotelèfon i d'oficines». Serra exposava quins eren els requisits per poder aspirar a les proves, les primeres fetes de manera més seriosa en el cos. Aquests requisits eren molt més bàsics que els actuals: calia un mínim d'1,65 metres d'alçada, l'ensenyament general bàsic (EGB) i «certs coneixements de la feina que hauran de fer».
Un altre dels aspectes que ara, amb el pas del temps, es veuen com a divertits és el debat sobre el tipus d'uniforme que haurien de dur les futures policies municipals. «El que tampoc no ha decidit encara l'Ajuntament és quin tipus d'uniforme lluiran», assenyalava la notícia. En aquest sentit, el tinent d'alcalde Jaume Curbet especificava: «No sabem si seguirem Barcelona, lloc on les guàrdies porten faldilla i portamonedes, o si farem com a Tarragona, on han introduït els pantalons». A més, alguns agents estaven preocupats per la problemàtica amb què es podien trobar les noies dins el cos: «Ja ara, entre els homes hi ha problemes, i és possible que en surtin de nous. I aquests són totalment imprevisibles. Tampoc no sabem com respondran els seus companys.»
El primer alcoholímetre
Perquè ens fem una idea del funcionament i els recursos del cos en aquell temps, a la mateixa notícia de l'examen s'anunciaven «futures reformes», entre les quals s'incloïen la compra de quatre nous vehicles –possiblement Renault 12 familiars– i l'arribada a Girona de «transmissors per a la majoria d'agents i també un alcoholímetre per mesurar la quantitat d'alcohol consumit pels conductors que cometin irregularitats, sobretot de nit.»
Situació d'igualtat, almenys en teoria
Ningú no discuteix avui en dia la conveniència que hi hagi dones en els cossos policials, però encara es pot parlar només bàsicament d'una igualtat teòrica. Segons dades de la revista dels Mossos del 2006, a escala europea la representació femenina en cap cas no superava el 15% i el percentatge disminuïa a mesura que s'ascendia en l'escala jeràrquica. Així, en el cos dels Mossos llavors les dones eren el 13,7% dels agents; el 9% dels caporals; el 7,5% dels sergents i el 3,2% dels inspectors. No hi havia cap dona inspector, ni intendent, ni comissari. A més, cal tenir en compte que el masclisme no s'ha aconseguit eradicar-lo del tot. Un estudi de la Comissió de la Dona Policia de la Direcció General de Seguretat Ciutadana alertava el 2005 que la gran majoria de les mosses d'esquadra (67,5%) afirmaven haver patit gestos o comentaris masclistes molestos a la feina; una de cada cinc deia que els comportaments masclistes havien estat reiterats i el 9% assegurava haver estat assetjada sexualment.
Policia de Girona: 21 dones i una sots-inspectora
Pel que fa al cas concret de la Policia Municipal de Girona, la plantilla actual, de 123 membres, té 21 dones policies (cosa que significa el 17% del total). De fet, aquest principi d'any s'ha anunciat que a causa de l'augment de la plantilla el vestidor de les dones es traslladarà de planta per poder guanyar més espai. Pel que fa als comandaments, la policia local gironina va fer un nou pas per incrementar-hi la presència femenina quan el maig de l'any passat es va anunciar el fitxatge d'Irene Alcaide, fins llavors sergent dels Mossos d'Esquadra, perquè ocupés el càrrec de sots-inspectora del cos local.