Economia

garraf

Satisfacció per l'encaix del festival del xató amb la Fira de Novembre de Vilanova

Els dos esdeveniments, que coincideixen per primer cop, es retroalimenten i abasten un èxit de públic

Es consolida l'aposta per la cuina d'hivern local

El Festival del Xató i la Cuina d'Hivern de Vilanova i la Geltrú va fer ahir un pas més cap a la consolidació després dels canvis experimentats ara fa tres anys, tant de data com de format. La cita no només ha passat a obrir la temporada de la Ruta del Xató i s'ha obert a altres delícies culinàries –basades en la combinació dels productes d'horta amb el peix–, sinó que també ha pogut arribar a un nombre més gran de públic gràcies a la coincidència, per primer cop, amb la històrica Fira de Novembre local.

“La percepció que tenim és espectacular”, va expressar l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras, tot obrint la porta perquè es repeteixi la fórmula. I és que, malgrat que el cap de servei de la regidoria de Promoció Econòmica, Ricard Belascoain, té clar que la decisió final s'ha de consensuar amb tots els agents participants, també creu que és la millor manera d'optimitzar els recursos: “Perdem una presència, però organitzar el festival quinze dies després de la fira ens obligava a un sobreesforç a nosaltres, als restauradors i vinicultors, i al públic.”

La Fira de Novembre va començar divendres amb expositors de tot tipus, i incloïa una extensa oferta gastronòmica que no diferia gaire de la d'ahir. Això sí, les cassoles de xató, a un preu de 8 euros, eren exclusives de diumenge: “La xatonada segueix perquè és un plat emblemàtic i no hi renunciem. Però ja està prou promocionat i també volem mostrar que aquí hi ha més riquesa culinària”, va dir Belascoain.

El concurs nacional del xató, que va estar dominat per les germanes Artigas, va coincidir amb un taller d'elaboració de la salsa, a càrrec de la vencedora del 2010, Joaquima Álvaro. Posteriorment, però, els vilanovins també van poder aprendre a preparar hortalisses de gala i a desespinar el peix.

LA XIFRA

3
germanes
van ocupar els tres primers llocs del concurs nacional del xató: Providència (1a), Olga i Àngela Artigas.

Els xatonaires d'honor, actors de ‘La Riera'

Els xatonaires d'honor del 2011 i, per tant, nous ambaixadors de l'excel·lència del plat vilanoví, van ser Núria Valls i Daniel Sicart, actors de la sèrie de TV3 La Riera. Valls no només és de Vilanova, sinó que viu just al damunt de la plaça on se celebra el festival, la de la Mediterrània. Pere Tàpias, com és habitual, va ser el mestre de cerimònies i animador d'un acte, una vegada més, multitudinari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.