salut
La mort pel consum d'un bolet urbà dispara l'alarma
La víctima, un veí de Mataró de 73 anys, podria haver confós una ‘Lepiota brunneoincarnata' amb un apagallums
En parcs i jardins urbans hi solen créixer cada any aquests bolets verinosos
La mort d'un mataroní de 73 anys després de consumir un bolet verinós –una Lepiota brunneoincarnata– que creix als boscos, però també en jardins urbans i vores de camins, i la intoxicació de tres persones més, entre les quals el fill de la víctima, de 45 anys, ha encès totes les alarmes. El servei de Jardineria de l'Ajuntament de Mataró va començar ahir a retirar els bolets que es troben als parcs del municipi. El consistori també ha editat cartells que recomanen als veïns no agafar ni consumir cap espècie.
“Aquest bolet surt cada any i es troba en llocs oberts. En els parcs públics, prats amb gespa i jardins sempre n'hi ha hagut perquè són llocs ideals: amb molt de sol i regats cada dia”, explica Belisari Gonzàlez, president de l'Associació Micològica del Maresme. Per González, l'home mort podria haver confós el bolet verinós amb el popular apagallums.
Salut, que ahir va recomanar prudència als boletaires, va explicar que algunes lepiotas es poden arribar a confondre amb els fredolics o amb algunes classes de xampinyons silvestres. Es tracta d'uns bolets grisosos amb escates marrons que, crescuts, poden tenir un peu força llarg.
Diagnòstic tardà
Les espècies Lepiota brunneoincarnata i lepiota subincarnata (de fet l'hospital Clínic no té clar quina de les dues lepiotas va consumir el veí de Mataró mort) són molt verinoses. “Tenen la desgràcia de ser com l'Amanita phalloides; pots trigar uns dies a tenir els primers símptomes i trobar-te malament i, moltes vegades, quan vas a l'hospital ja és massa tard, perquè ja tens el fetge i el ronyó destrossats”, va explicar ahir el micòleg Belisari Gonzàlez.
La proliferació d'aquests bolets és molt ràpida i reiterada, sobretot arran de les pluges abundants dels últims dies. “Ara sembla que hi hagi una epidèmia, però cada any tenim intoxicats, molts de greus. El que sí que és veritat és que aquest any els bolets més coneguts estan sortint malament i els verinosos han aparegut de cop després de les pluges d'aquests dies per això les primeres intoxicacions han passat al mateix moment”, va dir ahir el doctor Nogué, responsable de la secció de Toxicologia Clínica del departament d'Urgències de l'hospital Clínic.
La víctima mortal i el seu fill van ingressar a l'hospital de Mataró el 8 de novembre, d'on van ser traslladats al Clínic a causa de la gravetat de la intoxicació. Divendres va morir l'home de 73 anys que, segons fonts hospitalàries, era diabètic i feia poc que l'havien operat de la bufeta.
Els altres dos intoxicats no eren de Mataró. Un era de Girona i també s'hauria menjat una lepiota. L'altre intoxicat es va menjar una amanita fal·loide. Les autoritats sanitàries han obert una investigació per saber d'on van agafar els bolets tòxics els intoxicats.