GENT
Un museu de nimfes
La Rambla compta des d'aquesta setmana amb la més important mostra de joieria modernista oberta al públic. Després d'un any a mig gas, l'hotel Bagués ja té completa la sala on llueixen algunes de les millors peces de la nissaga dels Masriera. El recorregut històric va des de les imponents arracades amb forma d'arengada que va idear el fundador, Josep, a mitjan segle XIX, fins a una geomètrica agulla art déco del seu nét, Lluís Masriera, que serà l'artista més reconegut de la família i qui donarà vida a peces modernistes aplaudides internacionalment per l'alta qualitat i innovació tècnica.
A les vitrines trobem un petit homenatge als fills de Josep, els també orfebres i pintors Josep i Francesc, tot un referent a la Barcelona artística dels anys 70 i 80 (de fet, gairebé són els descobridors d'Isidre Nonell) i un recorregut per la trajectòria de Lluís (era fill de Josep) que inclou una bona representació de les joies esmaltades que va idear amb les grans icones simbolistes del modernisme: libèl·lules, flors, nimfes... i que s'han mostrat fins i tot al Metropolitan de Nova York. Ara les podem apreciar en tot el seu esplendor en visites concertades a aquest hotel-joia que van idear Jordi Clos i la família Bagués, propietaris del fons Masriera des del 1969. A totes les habitacions hi ha alguna joia, però l'hoste de la suite 103 podria esmorzar entre les vitrines del museu si així ho demanés, ja que té entrada directa des d'allà. Tot un luxe, que, segons m'expliquen, té força sortida entre el turisme de bon nivell econòmic.
Passa el mateix amb els productes de la firma Montblanc, que malgrat el context de crisi, continuen presentant cada any una ploma homenatge a un escriptor que és una autèntica joia. Aquest cop li ha arribat el torn a Carlo Collodi, el creador de Pinotxo i la peça resultant rebria el beneplàcit del mateix Lluís Masriera pel finíssim treball del seu caputxó en què apareixen els personatges del conte perfectament perfilats. La firma és a punt de presentar una col·lecció de joieria dedicada a la princesa Gràcia de Mònaco que serà clàssica i alhora brillant com la bellesa freda de la dona que va conquerir Hitchcock. No serà l'únic homenatge a una actriu que veurem aviat, ja que la firma de moda Dolce&Gabbana anuncia una incursió en el món de la joieria per recrear el món de Sofia Loren amb peces daurades en què no faltaran marededéus i creus.
També altres marques de roba de luxe han gosat endinsar-se en l'univers de l'orfebreria recentment, potser animades pel gran èxit de peces com l'anell amb calavera d'Alexander McQueen o el de serp de Roberto Cavalli. Prada ha presentat una col·lecció de peces recarregades i versallesques combinades amb altres de més senzilles de cuir i tatxes, i Salvatore Ferragamo s'ha unit a Bulgari per donar vida a una col·lecció que s'inspira en les seves bosses i sabates.