Política

Toc als funcionaris

El govern planteja reduir la plantilla d'interins i les pagues extra, i eliminar complements

Pretén estalviar 17,5 milions en tiquets de menjador, 12,5 en renovació d'ulleres i matrícules, i 20 més d'un plus de productivitat

El govern va obrir ahir la cursa negociadora amb els sindicats per ajustar el sou i les condicions de treball dels funcionaris. Sobre la taula hi ha una vintena de propostes amb què la Generalitat aspira a eliminar alguns drets laborals adquirits que escassegen en el sector privat. I és que, salvant les diferències inherents, el gabinet d'Artur Mas pretén acostar la realitat del sector públic a la del món empresarial.

Amb aquest paquet de mesures, l'executiu preveu estalviar fins a 600 dels mil milions d'euros xifrats pel president de la Generalitat per a la segona fase de retallades. Es tracta de vuit mesures temporals, per al 2012, i onze d'estructurals. Els sindicats no van dubtar a expressar el seu malestar i indignació. Però el diàleg es manté. Les converses amb CCOO, UGT i la IAC es reprendran aquest matí a la seu del departament de Governació i es preveu que s'allarguin fins a la setmana vinent.

L'executiu proposa eliminar temporalment, entre d'altres, el fons d'acció social, que aquest any ha suposat una despesa de 12,5 milions d'euros en concepte de renovacions d'ulleres i de matrícules en centres educatius per als fills dels treballadors públics. També qüestiona la continuïtat de l'anomenat complement de productivitat, que té un cost de 20 milions d'euros per a les arques de l'administració, i de l'aportació al pla de pensions. Aquesta última ja es va congelar l'any passat, però l'executiu també vol suspendre'l durant l'any vinent per estalviar 13 milions d'euros més.

El departament de Joana Ortega pretén redimensionar les plantilles d'interins “en serveis no finalistes ni essencials”. Però no va acotar l'abast dels acomiadaments. A la Generalitat hi treballen un total de 58.000 interins. Els sindicats van exigir concrecions per poder continuar negociant. S'espera que Governació aclareixi avui aquesta i altres incerteses sobre el paquet de mesures.

L'executiu, a més, vol reduir la part catalana de les pagues del juny i el desembre, tant al personal funcionari com al laboral i estatutari. Tampoc no es crearan noves places. No es faran noves ofertes d'ocupació pública durant el 2012 i se suspendrà l'execució de les que havien estat aprovades i no convocades.

La tisorada sobre condicions laborals estructurals inclou la revisió dels ajuts al menjar i la fixació de mesures de flexibilitat de l'horari. La Generalitat no vol tornar a gastar els 17,5 milions d'euros destinats enguany als tiquets de menjador. Considera igualment excessives les 70 hores (uns 9 dies) de què disposen els funcionaris per a assumptes personals. En l'empresa privada són 3 o 4, i l'executiu vol rebaixar aquesta diferència entre els sectors, a més d'aplicar una deducció proporcional per les absències injustificades. També proposa eliminar els premis per antiguitat en forma de dies addicionals de vacances, a banda de la modificació dels complements per estadis, nivells de carrera o trams docents. Governació replanteja igualment la retribució durant el primer any de reducció de jornada per tenir cura d'un fill. Tot plegat, a més de suprimir els complements de presència efectiva i de normalització dels horaris, entre altres rebaixes.

Els partits, en contra

Els partits de l'oposició van atacar el govern per la tisorada funcionarial, que serà la clau de volta dels pressupostos per l'any vinent. Paradoxalment, però, van oferir col·laboració a Mas per negociar la tramitació dels comptes. L'executiu preveu quadrar els ingressos i les despeses abans de final d'any, de manera que la negociació amb els sindicats no s'allargaria més enllà de mitjans de mes.

El PSC va vaticinar que la retallada en el capítol de personal afectarà la qualitat dels serveis públics. El PP creu que abans de tocar els funcionaris s'hauria d'haver simplificat l'estructura de l'administració. ICV-EUiA va retreure a Mas que s'escudi en la crisi per retallar drets laborals. Per ERC, el govern “estigmatitza” els funcionaris per justificar aquest nou moviment de tisores.

Volem primer veure simplificació i aprimament, i després ja parlarem de com afecta les persones
Enric Millo
PORTAVEU DEL PP AL PARLAMENT
Estem davant d'una reforma que parteix de la idea de la criminalització dels treballadors públics
Laia Bonet
PORTAVEU ADJUNTA DEL PSC
He demanat als sindicats i també al govern, en aquest sentit, un esforç per arribar a pactes
Joana Ortega
VICEPRESIDENTA DEL GOVERN
El govern es recolza en estigmes de la imatge pública dels funcionaris per tenir més suport públic
Oriol Amorós
PORTAVEU ADJUNT D'ERC
Amb l'excusa de la crisi ens planteja unes rebaixes que han vingut per quedar-se més enllà de la crisi
Dolors Camats
PORTAVEU D'ICV-EUIA AL PARLAMENT
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.