El govern s'obre a negociar la lletra petita amb els partits
Mas-Colell insinua que hi ha marge per pactar les condicions d'aplicació del tiquet moderador en les receptes
El PSC i ERC exigeixen progressivitat en les taxes
El PP deslliga Madrid i Catalunya
“Sóc un optimista nat.” El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, confia que el govern podrà tirar endavant el pressupost amb l'ajut de l'oposició. Un cop entregat el projecte de llei a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, comença el tràmit parlamentari. Es preveu que el primer debat se celebri a la cambra el 18 de gener i, tot i que el ritme de la negociació en condicionarà el calendari, De Gispert confia que s'aprovi a mitjan febrer. El PSC, el PP i ERC parteixen com a socis prioritaris. Mas-Colell els va allargar la mà tot exhibint una flexibilitat que va escassejar en l'estira-i-arronsa dels comptes del 2011, amb menys marge del que ara es prefigura.
El titular d'Economia va deixar entreveure, per exemple, que durant el tràmit parlamentari es pot estudiar la universalitat de l'aplicació del tiquet moderador, que a hores d'ara obliga tots els ciutadans a pagar un euro per medicament; inclosos els malalts crònics i els pensionistes. Aquest podria ser un possible ganxo d'entesa amb un PSC i una ERC totalment predisposats a parlar de la lletra petita dels comptes i que volen evitar que, com ha passat aquest any, el PP capitalitzi els rèdits polítics d'haver facilitat al govern l'aprovació del pressupost amb la seva abstenció.
La portaveu econòmica del PSC, Rocío Martínez Sampere, va reclamar progressivitat en les mesures. A part, reclama més mesures per reactivar l'economia i frenar l'abast de les retallades de la despesa. Els socialistes remarquen que la rebaixa acumulada entre aquest any i el vinent sobre Salut i Educació ascendeix al 15%. El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, també demana que les taxes, com la que penalitza les pernoctacions en allotjaments turístics, siguin més equitatives i no perjudiquin les classes treballadores. El republicà reivindica més impostos directes sobre els dipòsits bancaris (que podrien aportar 530 milions més de recaptació), revertir l'última modificació de l'impost de successions i augmentar el tram de l'IRPF per a les rendes de més de 250.000 euros.
Després dels respectius congressos, socialistes i republicans han fet un acostament dialèctic en pro de la col·laboració amb l'executiu de Mas. En espera de veure si aquesta voluntat catalitza en acord, la Generalitat preveu totes les variables de l'aritmètica. “No tanco la porta a res”, deia Mas-Colell, avenint-se a conversar.
El PP, mentrestant, es manté prudent. Tot i que partia com la parella de ball prioritària per als de Mas, és una incògnita si l'escenari parlamentari espanyol afectarà el català. Precisament ahir CiU va votar en contra de la investidura de Mariano Rajoy. Una posició que el portaveu dels populars, Enric Millo, va censurar amb duresa. Al seu criteri, la federació no ha actuat amb la mateixa coresponsabilitat amb què ho ha fet la formació d'Alícia Sánchez-Camacho, que considera que ha contribuït a la governabilitat del país. Ara bé, Millo hi va afegir que els parlaments català i espanyol no són vasos comunicants. Una de freda i una de calenta, doncs.
Rajoy ha escatimat per ara els gestos cap a Catalunya i la federació comença a valorar la hipòtesi d'un escenari de confrontació amb Madrid que difícilment es podrà desvincular de les aliances catalanes. De moment, els populars ho neguen i l'executiu els continua allargant la mà. És en aquest context que el portaveu parlamentari del PP va parlar del pressupost amb prudència. No en va voler avaluar el contingut, si bé va deixar entreveure que s'oposa al tiquet moderador perquè suposa un greuge comparatiu entre els catalans i els ciutadans de l'Estat. El PP, a més, vol avaluar si CiU ha complert els compromisos pels quals els 18 diputats de Camacho es van abstenir amb els comptes d'aquest any.
Amb la incògnita de l'impagament
L'interrogant sobre l'impagament estatal dels 759 milions d'euros continua obert. El govern ha optat per mantenir la partida prevista en el pressupost del 2011. Si els diners no arriben, l'executiu incomplirà l'objectiu de dèficit, previst en el 2,6% del PIB. Andreu Mas-Colell ja va advertir que en aquest cas el percentatge es podria arrodonir fins al 3. Però la Generalitat batallarà perquè no siguin els comptes catalans els que carreguin amb aquest dèficit, sinó l'Estat, que es va comprometre a transferir aquests recursos al govern d'Artur Mas i ara s'escuda en arguments poc convincents, segons la Generalitat, per no pagar-los. El Consell Executiu va aprovar ahir un decret amb les mesures urgents de tresoreria que ha hagut d'adoptar arran de la negativa estatal. En el text s'estableix el possible ajornament d'un 20% de la paga extraordinària d'aquest desembre per als treballadors del sector públic.